Dues parelles d’àguila cuabarrada que nidifiquen al Parc Natural del Ports poden moure’s amb tranquil·litat per la seva zona i territoris de caça i descans sense cap risc d’electrocució. Endesa, de la mà dels Agents Rurals i Medi Natural -que ho han identificat- ha adaptat seixanta-quatre suports elèctrics de mitjana tensió repartits entre les poblacions de Roquetes (47), Tortosa (16) i l’Ampolla (1), al Baix Ebre. Els treballs han suposat una inversió de 190.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia.
La zona on s’ha actuat -bàsicament ubicada al terme municipal de Roquetes- és una gran extensió de terreny agrícola dedicat al cultiu de cítrics i oliveres i amb una abundant presència de conills, fet que atreu a rapinyaires de diferents espècies que tenen aquest mamífer rosegador en la seva dieta alimentària i que utilitzen els suports de les línies elèctriques com a punt de guaita a l’espera de trobar les seves preses. És per això que s’ha continuat actuant en l’adaptació de suports per evitar o minimitzar al màxim accidents, i en aquesta nova fase s’ha treballat als paratges del barranc de Sant Antoni, el Corral del Morenillo, el Pas de Berenguer, el Fondet de Ponos, el Camí de Mitanplana, el Camí de Corralisses i la Plana de Bello (a Roquetes); a la serra de les Veles i al barranc Casa Blanca (a Tortosa); i al barranc del Furoner (a l’Ampolla).
A més a més de les dues parelles d’àguila cuabarrada, espècie en perill d’extinció (Decret 172/2022, del Catàleg fa fauna salvatge autòctona amenaçada i de mesures de protecció i de conservació de la fauna salvatge autòctona protegida), a la zona també hi ha detectats exemplars protegits com el mussol comú, el xoriguer comú, l’aligot comú o el duc. Totes elles, per tant, també es veuran beneficiades de l’adaptació d’aquesta seixantena de suports. Algunes d’aquestes espècies com l’àguila cuabarrada, el duc o l’aligot comú són importants per a l’agricultura donada la seva predació sobre la plaga de conill que hi ha en aquesta zona i sobre la qual l’Administració està donant autoritzacions de caça excepcional al llarg de tot l’any.
Aquesta actuació al Baix Ebre no és, ni de bon tros, la primera que es duu a terme a les comarques catalanes. Des de fa lustres, Endesa, seguint la seva política de sensibilització mediambiental, adequa torres i instal·la dispositius a diverses línies de mitjana tensió del territori per tal de preservar espècies d’aus protegides i amenaçades. Aquesta iniciativa, sostinguda des de fa anys i al marge de normatives administratives, redueix, d’una banda, el risc elèctric per als ocells i, de l’altra, millora la qualitat del servei als clients.
Com s’adapten els suports?
Els treballs d’adaptació pivoten al voltant de tres eixos: la reforma del cap de la torre, la modificació i redistribució d’aparellatges ja existents o la instal·lació d’elements de protecció, d’anticol·lisió –espirals i espantaocells– o antiposada. D’aquesta manera, es pot des de redissenyar les estructures metàl·liques fins a col·locar fundes protectores en grapes, fundes de silicona, folrar cables i elements conductors, col·locació d’aïlladors polimèrics, eliminar seccionadors… En qualsevol cas, aquests dispositius aïllants redueixen el risc elèctric en el moment en què una au que reposa en una torre aixeca el vol, ja que a l’estendre les ales hi pot haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric. Així mateix, en alguns casos, s’hi han instal·lat uns elements anomenats salva ocells que consisteixen en unes balises en forma d’ocell que eviten que les aus s’hi apropin o elements catadriòptics, amb el mateix objectiu. Les actuacions, a més, es realitzen amb personal especialitzat en Treballs en Tensió (no es desconnecta la línia mentre s’executen les tasques), per la qual cosa no cal interrompre el subministrament a cap client en cap moment.
Aquestes actuacions s’emmarquen en el conveni que la Companyia té firmat amb la Generalitat de Catalunya en matèria d’avifauna amb l’objectiu comú de mitigar els riscos d’electrocució i col·lisió de les aus a la xarxa elèctrica, especialment d’aquelles espècies catalogades com a amenaçades. Aquella va ser la primera vegada que es signava a Catalunya un conveni d’aquestes característiques amb una companyia elèctrica. Les actuacions es fan seguint un ordre de prioritat tècnic basat en criteris de conservació d’espècies, de manera que es garanteix l’adaptació de manera urgent d’aquells suports que poden tenir un major impacte sobre l’avifauna. Així mateix, s’estudia cas a cas quins són els elements i les modificacions més adients per a minimitzar les interaccions amb l’entorn.