Continuaré parlant de com potenciar el talent al nostre territori. Vull compartir una idea que podria contribuir a incrementar les oportunitats: l’adaptació i/o creació de nous espais de coworking!
En els darrers tres anys, he notat un creixement d’un perfil professional específic (del qual també formo part): persones que viuen a les Terres de l’Ebre però teletreballen per a empreses o entitats de fora. No es tracta de treballadors autònoms, sinó d’assalariats d’empreses que ofereixen diferents graus de flexibilitat en el teletreball, des de desplaçar-se a la seu de l’empresa una o dos vegades al mes fins a fer-ho uns pocs dies a la setmana.
Nou perfil professional: el teletreballador assalariat
Segons la distància a l’empresa, és possible plantejar-se establir el projecte de vida a les Terres de l’Ebre, fet que es tradueix en un augment del consum local, la possibilitat de formar una família, infants que assistiran a escoles i, en definitiva, un impuls per al repoblament del territori.
La meva proposta és donar visibilitat i crear una xarxa per aquest col·lectiu, oferint-los espais de treball compartit tipus coworking. Els espais ja existents per a treballadors autònoms serien perfectament vàlids, només caldria adaptar-los amb zones específiques com cabines de videoconferències per facilitar les reunions periòdiques.
Actualment, la majoria treballem des de casa, sense gaire oportunitat de socialitzar amb altres professionals. Compartir espais físics no només facilitaria la connexió entre persones, sinó que també fomentaria sinergies entre empreses que ja compten amb treballadors al territori, afavorint així la creació de projectes més ambiciosos.
Un altre avantatge seria l’accés a les borses de treball d’aquestes empreses o entitats que ja aposten pel teletreball, facilitant així tant la captació com la retenció de talent al territori.
S’ha de connectar i interconnectar amb aquest col·lectiu professional
Aquesta iniciativa podria ser impulsada pels ajuntaments o per entitats supramunicipals com consells comarcals. El primer pas seria crear una associació que connectés aquests professionals i fomentés el coneixement mutu. Posteriorment es podrien adaptar els espais de coworking ja existents, on actualment treballen autònoms i microempreses, per integrar aquest nou col·lectiu, que sens dubte contribuiria a generar noves oportunitats al territori.
Sóc conscient que som un col·lectiu petit, però junts i amb contacte amb els autònoms que ja hi son, podem tenir un efecte multiplicador de força de treball qualificada i alhora ser pol d’atracció d’altres perfils que vegin l’oportunitat de teletreballar en un nou entorn de coworking.
Als que em coneixeu us sentireu reflexats: Joan Marc, Guifré, Jordi, Estefania, Carles, Cristian i molts altres que no conec personalment però que coincidim en els viatges en bus de matinada a la capital, us convido a contactar i junts anar creant aquest projecte que segur que compleix la regla del 1+1 = 3 i del win-win, tant a nivell personal com territorial.