Són les 10 del matí i arriba un autobús amb mig centenar d’alumnes de primària que avui podran veure, amb els seus propis ulls, com el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) capta, potabilitza i distribueix l’aigua que raja per les aixetes de casa seva. És un dels grups escolars que aquest curs visitarà l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de l’Ampolla (Baix Ebre).
L’experiència comença a l’Aula de l’Aigua, on una pedagoga explica el cicle de l’aigua i com funciona el sistema de captació del Consorci ubicat a ambdós canals de reg de l’Ebre. L’aigua captada sense tractar arriba directament a les instal·lacions del CAT a l’Ampolla, on s’emmagatzema en un gran dipòsit. Aquest és el primer punt de parada del passeig que el grup fa per la potabilitzadora. Una imatge excepcional que deixa els visitants bocabadats. Allà veuen i entenen el volum d’aigua que es consumeix diàriament al territori i per què és necessari fer-ne un consum responsable.
La passejada també els porta per les diferents instal·lacions per on flueix l’aigua abans de ser 100% potable. Un petit viatge pel fascinant món de la química. El recorregut també fa parada a la Sala de Control del CAT, el centre de telecontrol des d’on es monitora el sistema de canonades que permet nodrir d’aigua potable prop de cent municipis i indústries del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Una infraestructura única al territori que repercuteix en més del 85% de la població de la demarcació i que incorpora tecnologia puntera a escala europea.
Abans d’acabar, l’alumnat participa en un joc interactiu per repassar alguns dels conceptes que s’han explicat durant la jornada, tot i que la cirereta del pastís arriba cap al final, a l’Aula Experimental, on plegats aprenen a tastar diferents tipus d’aigua potable. Quins aromes pot desprendre aquest líquid transparent? Quines propietats té cada tipus d’aigua potable? Quin aspecte presenta? Per què l’aigua de l’aixeta de casa pot oferir més garanties de seguretat? Tot plegat ho esbrinen tastant aigua en una activitat instructiva i d’allò més original.
En conclusió, visitar unes instal·lacions com les del Consorci a l’Ampolla és una proposta gratuïta i apta per a tots els nivells acadèmics que, més enllà d’aportar coneixement aplicable a diferents àrees d’estudi, també permet sensibilitzar les generacions més joves sobre la importància de fer un consum responsable i contribuir, individualment, a garantir la seva disponibilitat d’ara endavant.
El compromís del Consorci d’Aigües de Tarragona amb el territori es materialitza en iniciatives com aquesta que demostren com, amb compromís i constància, és possible aconseguir que un major nombre de persones comprenguin i valorin la importància de la correcta gestió de l’aigua. Amb l’objectiu de compartir la nostra tasca amb el territori i participar activament en la formació d’una societat conscienciada i sensibilitzada amb la importància d’aquest recurs vital, al CAT tornem a obrir-vos les portes de la nostra estació potabilitzadora de l’Ampolla per descobrir tot allò que passa abans d’obrir l’aixeta de casa. Reservar cita és fàcil: només cal apuntar-vos al formulari que trobareu a l’apartat Visita’ns.
Contingut ofert pel Consorci d’Aigües de Tarragona