Quan parlem de proximitat, molts de natros pensem de seguida en la sostenibilitat, en la compra local, en l’impuls als productors de la zona. Però la proximitat va més enllà d’un gest econòmic o ètic. Parlem d’un lligam amb el territori, amb tot el que mos ofereix i, sobretot, amb la seua diversitat i qualitat. Per a natros, al restaurant Les Moles, el concepte de proximitat no és un reclam publicitari, ni tan sols un reclam ideològic, sinó una necessitat per a la sostenibilitat i conitnuïtat del nostre projecte de vida.
Quan diem que Les Moles és un restaurant de proximitat, no estem parlant només d’unes poques hortalisses d’hivern o d’un raïm d’una vinya propera. No, el delta de l’Ebre, els Ports, el Mediterrani, l’horta, les oliveres, els garrofers, els vins de Terres de l’Ebre, els bolets, la tòfona… tot això forma part d’un ecosistema que, a només 30-40 minuts de cotxe, mos ofereix una riquesa infinita de productes autèntics, de temporada i de qualitat. I, per tant, el restaurant no fa més que recollir este llegat i traslladar-lo a la taula.
Pocs llocs al món poden presumir d’una proximitat tan rica i variada com la que tenim aquí. Imagineu-vos, en una franja tan menuda de territori, poder tindre accés a tot el que podem aconseguir entre la muntanya i la mar! El peix fresc, pescat el mateix matí al Mediterrani, les hortalisses d’una terra fèrtil com l’horta de l’Ebre, i la nostra pròpia, les oliveres que mos donen els olis de més qualitat… i tot això recollit a mà, en l’època en què els productes estan en el seu millor moment. No és patriotisme, és pragmatisme: la proximitat és la millor opció perquè el territori mos dona els arguments per fer-ho.
És possible, per exemple, trobar un altre lloc en què a 30-40 minuts de cotxe puguem tenir accés a tota esta varietat d’ingredients, que provenen de diferents ecosistemes i que mos ofereixen el millor de cada temporada? D’aquí ve la riquesa de la nostra cuina, perquè quan se parla de proximitat, parlem de les condicions idònies per crear plats únics, construïts a partir del més genuí de cada temporada.
Per tant, quan diem que Les Moles és un restaurant de proximitat, ho diem amb la convicció que la proximitat no és només una estratègia comercial, sinó una realitat profunda, que té a veure amb la riquesa del nostre territori. Un territori que mos ofereix, dia rere dia, tot el que necessitem per oferir una gastronomia de qualitat, autèntica, sana i amb una connexió directa amb el que ens envolta. Proximitat, no per patriotisme, sinó perquè vivim a un territori que mos permet anar més enllà sense moure-mos d’aquí.
proximitat, raïls, rebel·lia, singularitat, solidaritat, sostenibilitat, tècnica, creativitat, diversió, investigació, passió, perseverança