En l’última dècada a Catalunya ha hagut una gran pujada d’algunes malalties de transmissió sexual (MTS), segons dades de la Xarxa Espanyola de Vigilància Epidemiològica. Concretament l’increment ha estat de gonorrea, de clamídia i de sífilis.
La gonorrea (també anomenada blennorràgia, blennorrea, gonocòccia o purgacions) està causada pel bacteri Neisseria gonorrhoeae i la pot propagar qualsevol tipus d’activitat sexual. Es pot contraure per contacte amb la boca, la gola, els ulls, la uretra, la vagina, el penis o l’anus. De l’any 2016 al 2022 ha tingut un augment del 330 % (la gonorrea ha passat de 2.154 casos detectats a 9.397).
No hi ha cap mena de dubte que el preservatiu o condó és un bon mètode preventiu per a evitar les malalties de transmissió sexual (MTS).
La clamídia és causada pel bacteri Chlamydia trachomatis. Sovint no causa símptomes, per la qual cosa és possible que les persones no sàpiguen que en tenen. La clamídia es pot transmetre fins i tot quan no es produeix la penetració i amb el sexe oral. De l’any 2016 al 2022 ha tingut un augment del 250 % (ha passat de 3.482 casos detectats a 12.511).
La sífilis és causada pel bacteri Treponema pallidum. Es transmet durant el sexe oral, vaginal i anal, en el transcurs de l’embaràs i inclús per transfusió sanguínia. Si no es tracta (antibiòtics) pot causar creus problemes de salut. De l’any 2016 al 2022 és de les tres MTS la que més ha crescut, un 346 % (ha passat de 427 casos detectats a 1.908).
En dades més recents (de l’any 2021 al 2023), presentades per l’Institut de Salut Carlos III, la gonorrea és la que ha experimentat un increment més notable, un 43 %, mentre que la sífilis ho ha fet un 24,1 % i la clamídia un 20,7 %.
Segons l’informe Vigilància epidemiològica de les infeccions de transmissió sexual a Espanya, 2023, des de l’inici de la dècada del 2000 s’observa un augment en la incidència d’infeccions les MTS, i principalment de les tres malalties citades. I aquest fet és molt evident amb els homes i joves, tot i que la edat varia en funció del tipus de malaltia que es tracti. A Catalunya la incidència de les MTS és més elevada que a Europa i la resta d’Espanya. Aquesta circumstància bé donada perquè a Catalunya es va per davant en quan als sistemes de detecció i notificació.
La causa ja se sap: la manca de prevenció i que en aquests casos no és cap altra que cada cop s’utilitza menys el preservatiu a l’hora de tenir relacions sexuals. Cal afegir que cada vegada es té accés al sexe de més jove; de la mateixa manera que hi ha aplicacions al mòbil que faciliten les trobades de sexe esporàdic. Un altre factor que intervé directament en l’aparició de MTS és que aquestes ja no fan por, degut a que es disposa de tractaments per curar aquestes malalties. Però no s’ha de banalitzar i treure importància a les MTS perquè en determinades ocasions (deixar el tractament, actuar tard, …) poden haver complicacions greus per a la salut.
Jordi Segarra Costa
Director del programa FEM SALUT. Canal TE