Funcionaris de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària van decomissar dimarts 2.597 quilos de cocaïna a Tortosa que viatjava oculta en un contenidor procedent del port de Guayaquil, a l’Equador. El contenidor havia arribat al port de Barcelona i anava dirigit a Tortosa, destí final de la càrrega legal (fibra vegetal) després de la qual es trobava oculta la cocaïna.
L’operació ha estat possible gràcies a l’estreta cooperació internacional i l’oportuna informació proporcionada per la Policia Nacional de l’Equador. Aquesta informació va permetre identificar i analitzar de manera molt detallada un conjunt de contenidors procedents del país llatinoamericà. A partir d’aquesta informació es va ordenar inicialment una obertura de portes de contenidors i després una inspecció “no intrusiva”.
El passat 29 d’octubre, l’escàner de la Duana de Barcelona va assenyalar una discrepància en la imatge d’un dels contenidors analitzats que podria ser compatible amb la presència de droga en el seu interior, si bé la imatge no era concloent. Segons la declaració presentada en la Duana, el contenidor contenia embalums de fibra tèxtil i tenia com a destí l’empresa Celulosa de Levante, que desenvolupava la seva activitat de manera normal i realitza freqüents importacions des de l’Equador.
Els investigadors van decidir esperar a confirmar quina era la destinació final del contenidor i una vegada confirmat que la mercaderia seria lliurada en aquesta empresa, es va establir un dispositiu discret de vigilància sobre el seu transport.
Lliurament vigilat i precintes falsos
El 6 de novembre, es va efectuar una revisió exhaustiva en destí. Després de presenciar la descàrrega completa del contenidor, es va poder observar que hi havia uns embalums o fardells de color negre, diferents a la resta de la càrrega. Una vegada oberts i inspeccionats pels funcionaris de Vigilància Duanera i després d’aplicar un ‘narcotest’, van donar resultat positiu en cocaïna.
A més, dins del contenidor es van trobar uns precintes amb la mateixa numeració que els col·locats en el port d’origen, un indici més que es tractava d’un ‘ganxo cec’ i que es pretenia tornar a precintar el contenidor una vegada rescatada la cocaïna, de manera que la seva obertura il·lícita passés desapercebuda.
En aquesta ocasió, i per raons que encara continuen sota recerca, el rescat no es va dur a terme en el port i la càrrega il·lícita va arribar al costat de la càrrega legal al seu destinatari.
El ‘modus operandi’ emprat per a intentar introduir la cocaïna consisteix a introduir la droga en un enviament internacional legítim per a després rescatar els estupefaents en el port de destinació abans que el contenidor sigui transportat al seu destí final.
La introducció de la droga en el contenidor es produeix quan aquest ja s’ha carregat amb la mercaderia legal. El grup criminal és capaç d’accedir a aquest contenidor i introduir l’estupefaent en algun format que permeti la seva ràpida manipulació, normalment fardells o motxilles, que solen oscil·lar entre els 50 i els 70 quilos de pes.
Aquesta manipulació il·lícita se sol realitzar en moment molt pròxim a la càrrega dels contenidors en el vaixell en el port d’origen, atès que hi ha menys possibilitats d’inspecció per la Duana, en haver superat ja els seus controls habituals.
En aquests moments la recerca continua oberta i no es descarten futures detencions.