El grup parlamentari d’Esquerra Republicana ha reclamat des del Parlament de Catalunya que es posi fil a l’agulla per millorar el finançament del món local. Així ho ha defensat la diputada i portaveu parlamentària, Marta Vilalta, en una interpel·lació al Govern. Vilalta ha alertat que els municipis catalans pateixen “l’hostilitat de l’estat espanyol” per un infrafinançament dels municipis que, per altra banda, sempre són la primera porta on truca la ciutadania.
Vilalta ha explicat que “ens trobem davant d’una oportunitat perquè de la mateixa manera que es treballa en el nou finançament de Catalunya, cal establir també unes noves normes, treballant juntament amb les entitats municipalistes per poder establir un nou model just de fiançament local”.
Des d’Esquerra Republicana s’ha deixat palès que les actuals dades del finançament local dels ajuntaments catalans aboquen xifres que donen compte del greuge i que es poden comprovar a l’Observatori de Finances Locals de l’ACM, una gran eina interactiva i de transparència i recopilació de dades que posa xifres i magnitud al greuge https://financeslocals.acm.cat
Al fet que els ajuntaments catalans són els més mal finançats de l’Estat, cal afegir que amb el retorn de les regles fiscals, l’any 2024, les administracions locals tornen a tenir vetat l’accés als seus romanents excepte per amortitzar deute
Al fet que els ajuntaments catalans són els més mal finançats de l’Estat, cal afegir que amb el retorn de les regles fiscals, l’any 2024, les administracions locals tornen a tenir vetat l’accés als seus romanents excepte per amortitzar deute, cosa que segons els republicans és un contrasentit: no poden disposar dels seus propis recursos. I estem parlant que el conjunt d’administracions locals catalanes acumulen uns 2.700 milions d’euros que ara estan congelats. “I no només això, l’Estat es queda tota la capacitat per endeutar-se en detriment de la Generalitat i dels ajuntaments. Tot plegat en un marc legislatiu centralista que dificulta el marge de maniobra dels ajuntaments amb la llei d’estabilitat pressupostària del 2012 i la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local, la famosa LRSAL, tal com es destaca des d’Esquerra Republicana”, afegeixen des del partit.
Vilalta ha destacat que aquests greuges són només alguns exemples que ja donen compte de la magnitud del problema que suposa l’infrafinançament dels ens locals catalans. Així doncs, “Esquerra Republicana reclama que es derogui la LRSAL, com fa des de fa anys, i que el Govern impulsi una taula de negociació amb la Generalitat, per una banda, amb el Govern de l’Estat per una altra, i les entitats municipalistes més representatives per establir les bases del nou finançament local”.
Aquests i altres acords seran defensats amb una moció al pròxim ple del Parlament de Catalunya.