Els que em coneixen més saben que una de les meves grans aficions és llegir i parlar dels llibres que he llegit, que vull llegir o que mai llegiré. De les piles de pendents que tinc a les prestatgeries de casa -on ja no en caben més-, dels que acumulo en digital al llibre electrònic o de tots els que en algun moment o altre acabaré comprant. Així que, no us extranye si algun mes passo per aquí a recomanar-vos alguna de les meues últimes obsessions lectores. De fet, al primer article ja ho vaig fer. Avui, si m’ho permeteu, hi tornaré.
I és que estos darrers tres mesos -sí, ho heu llegit bé, tres mesos, però que no us espante, que és una lectura fàcil- m’he endinsat en una història costumista, amb tocs de realisme màgic, que segueix durant 50 anys una família adinerada del sud dels Estats Units i que amaga alguns secrets foscos i sobrenaturals i diverses escenes de terror. Es tracta de la saga Blackwater, de Michael McDowell, publicada per primer cop als Estats Units l’any 1983 i que enguany, l’editorial Blackiebooks ha publicat en castellà i en català per primer cop. I ho ha fet de la manera que el seu autor va concebre la història i la va publicar fa més de 40 anys: per entregues. Concretament sis, que s’han anat publicant cada quinze dies. Per això la lectura de la història se m’ha allargat durant tres mesos: perquè després de cada volum he hagut d’esperar diversos dies per a seguir descobrint els secrets de la família Caskey. I això, per a mi, és un dels punts més positius del llançament editorial d’aquesta primavera.
Que per anar llegint una història ens haguem d’esperar dies em sembla gairebé transgressor
Perquè en l’era de la immediatesa; quan tenim tants productes culturals a només un clic; quan podem consumir una sèrie de manera compulsiva d’una tirada; quan comprem a l’altra punta de món i a l’endemà o en dos dies ho tenim a casa; quan ho volem tot per a ahir, que per anar llegint una història ens haguem d’esperar dies em sembla gairebé transgressor. A cada final de llibre m’envaïa la mateixa sensació que tenia quan m’havia d’esperar una setmana sencera entre cada capítol de la sèrie de moda. I sí, això m’ha agradat, i molt. Ha sigut un plus en la lectura d’una història ben escrita, que enganxa i que genera la suficient tensió per generar-te ganes de seguir.
N’hi ha qui m’ha dit que això és nostàlgia d’un passat que mai tornarà. I potser sí que sento una mica d’enyorança d’aquells temps en què tot semblava que anés un pèl més lent. En què no teníem tantes pantalles i tanta hiperconnexió. En què les col·leccions arribaven per fascicles; les sèries s’estrenaven de setmana en setmana o que per a veure la novetat del cinema a casa ens havíem d’esperar molts mesos. No me malinterpreteu. Soc de les que està connectada a xarxes, que li agrada tenir-ho tot a un parell de clics i que pensa que internet, entre altres coses, ha tingut l’impacte positiu de fer més accessible la cultura. Gràcies a això, les setmanes de confinament durant la pandèmia se’ns van fer molt més portadores.
Però dit tot això, llegir Blackwater m’ha fet recordar, en certa manera, que també és bo -fins i tot necessari- saber esperar. Tenir paciència. I deixar la immediatesa per a allò que realment és necessari que sigui immediat. Perquè la cultura del ja en la qual vivim immersos té efectes sobre tots els àmbits de la nostra vida. Sobretot sobre la nostra salut mental. Ens genera frustració, esgotament, ansietat i estrès no assolir els resultats al moment. O ens càrrega de pressió el fet d’haver d’estar disponibles 24/7.
Si busqueu una lectura que us enganxi, que us serveixi per a evadir-vos de la vostra realitat i desconnectar durant una estona dels maldecaps, doneu-li una oportunitat a Blackwater
Com a societat tenim el repte de saber trobar l’equilibri entre la immediatesa i l’impacte positiu que pot tenir (en crisis, per exemple, és realment un avenç poder comunicar a la ciutadania de manera ràpida) i la necessitat de tenir moments pausats i d’aprendre a esperar.
Dit tot això, torno al principi. Si busqueu una lectura que us enganxi, que us serveixi per a evadir-vos de la vostra realitat i desconnectar durant una estona dels maldecaps, doneu-li una oportunitat a Blackwater. Això sí, no us compreu els sis volums de cop. Aneu-los adquirint poc a poc i rebel·leu-vos, per un moment, contra l’era de la immediatesa.