Aquest juliol el Grup de Natura Freixe posa punt i final a les actuacions del projecte Oasis de pol·linitzadors, una iniciativa de l’entitat per sensibilitzar sobre l’afectació que tenen l’activitat humana i el canvi climàtic en els pol·linitzadors silvestres i els seus hàbitats. El projecte ha comptat amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i ha estat emmarcat en la convocatòria de subvencions per al finançament d’actuacions d’educació i sensibilització ambiental.
A través de la custòdia del territori com a eina principal de conservació, s’ha treballat en la creació d’una xarxa d’ambients d’alt valor ecològic per tal d’afavorir la presència dels pol·linitzadors silvestres propis del nostre territori. Es tracta dels anomenats “oasis de pol·linitzadors”, que pretenen millorar l’estat de conservació d’espècies en perill o vulnerables típiques d’ambients de secà, zones de transició i ambients de ribera. Aquests oasis s’ubiquen en diferents localitzacions dels municipis de Flix i Riba-roja d’Ebre, de manera que s’afavoreix la connectivitat entre les metapoblacions del territori.
Entre aquestes actuacions destaquen la plantació de plantes nutrícies i nectarífieres, una selecció d’espècies vegetals que afavoriran la presència d’aquests pol·linitzadors, i també la construcció d’hotels d’insectes, unes estructures artificials construïdes amb materials diversos que proporcionen refugis i llocs per hivernar als insectes silvestres.
La prospecció de les finques de la Vall de Sant Joan i Beremusses, a Flix, les han identificat com un hàbitat potencial de recuperació de l’aurora dels guarets, una papallona que s’havia considerat extingida i de la qual se’n van tornar a trobar exemplars l’any 2021
També ha estat molt important la prospecció de les finques de la Vall de Sant Joan i Beremusses, al municipi de Flix, que s’han identificat com un hàbitat potencial de recuperació de l’aurora dels guarets, una papallona que s’havia considerat extingida i de la qual se’n van tornar a trobar exemplars l’any 2021. En aquesta localització en qüestió, s’hi han dut a terme treballs del sòl per reproduir la tècnica del guaret i afavorir així la supervivència d’aquesta espècie amenaçada de perill d’extinció a Catalunya.
Al voltant d’aquestes actuacions de conservació, el Grup de Natura Freixe ha dut a terme un seguit d’accions de divulgació i sensibilització ambiental amb l’objectiu de conscienciar sobre els serveis ecosistèmics dels insectes pol·linitzadors, potenciar les bones pràctiques ambientals que afavoreixin a la conservació d’aquests insectes i, en definitiva, sensibilitzar sobre l’impacte que generem les persones sobre els pol·linitzadors i els seus hàbitats.
Així doncs, en el transcurs del desenvolupament d’aquest projecte, l’entitat coordinadora ha comptat amb la participació de diversos col·lectius que han passat per la Reserva Natural de Sebes a gaudir d’activitats educatives i de voluntariat ambiental. Aquests han estat: Escola Enric Grau Fontseré de Flix, Escola Sant Agustí de Riba-roja d’Ebre, Associació Riba Rocks, Cooperativa CLEB Centre de Lleure Ebre, Associació Jeroni de Moragas, Associació Socioeduativa Joventut i Vida, Fundació Antisida de Lleida, Associació Down Lleida, Residència Escoles Velles de Flix i grup de Voluntariat Ambiental Los Fardatxos.
D’aquesta manera, s’ha aconseguit promoure la participació ciutadana, l’educació ambiental i la sensibilització cap a problemàtiques mediambientals locals i globals, a la vegada que s’ha incentivat un comportament respectuós amb l’entorn natural més proper.
Finalment, per completar la campanya de sensibilització ambiental, el Grup de Natura Freixe ha creat diferents recursos educatius (disponibles de manera gratuïta a la pàgina web del projecte) i una sèrie de quatre càpsules animades que exposen diferents informacions per tal de fer-nos prendre consciència i començar a reflexionar al voltant d’aquesta qüestió de conservació mediambiental.