AGBAR i l’ajuntament de Masdenverge treballen en una solució a l’increment del grau de terbolesa de l’aigua procedent del pou que abasteix a la població, detectat el passat 1 de maig en una revisió de la companyia a petició de l’alcalde René Gonel (que ja el 19 d’abril es va posar en contacte telefònicament amb AGBAR per donar resposta a les queixes dels veins fetes a les oficines de l’ajuntament) i la pregunta en plenari per part de l’oposició. Les anàlisis van obligar a recomanar que no s’usés per a consum de boca ni per a cuinar fins a nou avís, tal com va avançar ebredigital.cat. Tanmateix es pot utilitzar per a la higiene personal i altres usos domèstics (rentar roba, estris de cuina, etc). Des d’AGBAR s’ha informat aquest divendres que l’alternativa passa provisionalment per “poder instal·lar algun punt de subministrament al municipi per tal de que la població en pugui fer ús. Aquests punts estarien subministrats a través d’una cuba d’aigua”.
La companyia afirma que “hem iniciat els treballs per revertir aquesta situació i ens els pròxims dies durem a terme diverses actuacions per resoldre la incidència”. En paral·lel amb aquestes actuacions “es realitza el seguiment de la terbolesa a diversos punts de la xarxa i s’analitzen diverses solucions i alternatives per reduir la terbolesa. En aquests moments -continua el comunicat-, i malgrat que sembla que amb les actuacions realitzades els paràmetres sembla que s’estiguin normalitzant, s’està treballant en la concreció d’algun sistema de subministrament complementari a través d’algun pou proper de la zona, així com en la realització, en els propers dies, d’una inspecció videogràfica del pou per determinar el possible orígen de la incidència. Per a realitzar aquesta inspecció caldrà desmuntar tota la instal·lació hidràulica del pou”.
Segons el relat establert per AGBAR, una vegada detectada la incidència a la xarxa en la revisió de l’1 de maig “es va procedir a intentar acotar la procedència d’aquesta terbolesa, descartant en primera instància, la presència d’avaries a la zona que poguessin ocasionar arrossegaments, per posteriorment detectar que la problemàtica procedia de la captació del pou”.
Es va agafar una primera analítica de sortida del pou, “obtenint un resultat per sobre dels nivells habituals, i es va aturar el pou per deixar-lo reposar unes hores, per verificar si al tornar-lo a posar en funcionament aquesta terbolesa disminuïa”.
Al dia següent dimarts dia 2 de maig, es va tornar a posar en marxa en pou “i es fan maniobres per tal d’ajustar el cabal d’extracció al mínim possible. Per altre banda, s’agafa una segona mostra que confirma que la terbolesa a la xarxa supera el valor paramètric normatiu, la qual cosa es notificada al Departament de Salut per tal de coordinar les mesures a adoptar”.
El passat dimecres “es realitzen purgues massives a la xarxa de subministrament, i s’instal·la també un variador de freqüència al pou, que és un mecanisme que serveix per actuar sobre les revolucions del motor i optimitzar l’ajust de punt de funcionament de la bomba”. Al mateix dia “es reben indicacions del Departament de Salut de la necessitat d’informar a la població de la limitació de l’ús de l’aigua”.
A títol informatiu, la terbolesa és un paràmetre que mesura el grau en el qual l’aigua la seva transparència degut a la presència de partícules en suspensió. Quan més sòlids en suspensió hi ha a l’aigua, més bruta sembla i més alta serà la terbolesa. Com a tal, no té incidència sobre la salut, però una aigua amb falta de transparència provoca rebuig pel consum, i per això s’analitza i es mesura.
Les terboleses elevades també podrien limitar la desinfecció de l’aigua; per comprovar que hi ha una desinfecció correcte, “s’estan fent anàlisis addicionals de microbiologia de l’aigua i s’estan obtenint que no hi ha presència de microbiologia, resultats negatius”, conclou la nota d’AGBAR.