La companyia AGBAR, responsable de la gestió del servei d’aigua de Masdenverge, ha informat aquest dimecres -a través de la seva àrea de clients- als usuaris de la xarxa d’aquest poble de poc més de mil habitants del Montsià que s’han detectat “valors de terbolesa superiors als establerts” i recomana “no utilitzar l’aigua per beure ni cuinar”, si bé es pot utilitzar per a la higiene personal i altres usos domèstics. La situació s’ha detectat arran dels controls analítics realitzats periòdicament per la companyia, que afirma està treballant “per revertir la situació”.
L’existència d’aquesta problemàtica no ve de nou, sinó que ja va sorgir al plenari convocat el darrer dijous d’abril en forma de prec efectuat per la cap de l’oposició, la republicana Sònia Tomàs, de cara a obtenir alguna resposta des de l’equip de govern. Segons explicava en conversa telefònica amb ebredigital.cat, “una veïna em va enviar farà cosa d’un mes una fotografia on es veia un got d’aigua emmarronit preguntant-me si podíem mirar què estava passant. Li vaig comunicar a l’alcalde (René Gonel) i em va dir que enviaria l’alguatzil a mirar-ho. Poc després -continua Tomàs- un altre veí també es va trobar amb la mateixa problemàtica i, en veure que no hi havia cap resposta, van decidir publicar les imatges del color de l’aigua a les xarxes socials”.
L’enrenou va anar creixent amb el pas dels dies “i l’alcalde ens deia que podia ser culpa de l’estat de manteniment de les canonades d’alguns clients. Jo vaig intentar fer-li veure que potser el problema estaria en el pou d’on es treu l’aigua, i ahir precisament em va trucar per dir-me que efectivament, el problema es trobava en el pou”. Ara, però, cal esperar a veure quina és la causa que ha motivat aquesta aparició de terra a l’aigua (que no afecta la seva potabilitat). A l’espera d’una confirmació oficial per part dels tècnics de la companyia, les hipòtesis podrien anar des d’un esfondrament de la capa freàtica fins a l’esgotament de la beta aqüífera.
(Actualització a les 23:20 hores)
L’alcalde també s’ha posat en contacte amb ebredigital.cat per expressar la seva versió. En primer lloc, ha lamentat la instrumentalització política per part de l’oposició que es pugui derivar en plena precampanya per a les municipals i ha precisat les actuacions dutes a terme des de l’equip de govern. “Cal tenir en compte en tot moment que es tracta d’un problema de terbolesa de l’aigua. I en aquest sentit s’ha de tenir en compte que tots aquells veïns que tinguin instal·lats filtres poden continuar consumint l’aigua de l’aixeta. No hi ha cap substància nociva per a la salut”, ha deixat clar d’inici.
A partir d’aquí, Gonel ha posat l’èmfasi que “en tot moment hem estat en contacte amb els directius d’Agbar per exposar-los la situació que estàvem patint” i ha reconegut que “la companyia va reaccionar ràpidament en tot moment, fins i tot enviant tècnics l’1 de Maig per fer un control del pou. No vam enviar l’alguatzil perquè calia que hi anessin tècnics amb preparació”, apuntava. El més important a hores d’ara és, segons continuava el batlle, conèixer els motius que han provocat aquesta terbolesa. I per això “caldrà desmuntar el pou per poder-hi instal·lar càmeres que ens permetin esbrinar l’origen del problema i actuar en conseqüència. Fins que no ho sapiguem, i llavors en farem difusió per a tota la població, no sabrem quines són les solucions”, explicava.