Un any després l’Escola Agrària de Gandesa ha fet el tast d’unes àmfores de ceràmica omplertes amb vermut que van submergir al Delta de l’Ebre, amb la col·laboració de l’empresa S’Àmfora. Amb aquesta iniciativa el centre busca preparar els seus estudiants per al món laboral, ja que alguns dels cellers empren aquesta tècnica per als vins i olis. “La prova la fem en primícia i hem esperat un any, tenint-ho un temps a l’escola perquè recuperi la pressió. Hem col·laborat amb l’empresa S’Àmfora per poder fer aquesta prova”, comenta el director del centre, Antoni Cutrona. Dotze van ser les àmfores que es van submergir el passat 2021 i que s’han recuperat per poder fer el tast. “És una activitat conjunta entre els alumnes de Grau Superior, que són els qui van fer el vermut, i els de Grau Mitjà, perquè facin també el tast”, confirma Cutrona.
El tast ha consistit a posar el vermut base, que és el que fa un any es va abocar dins les àmfores de ceràmica artesanals, i el vermut submergit en dues copes diferents, i comparar-los per gust i olfacte. “El vermut de dins de les ampolles és un vermut fet per l’Escola, i amb aquesta prova volem veure com ha evolucionat el mateix vermut en condicions diferents”, sentència el director.
Amb tot les diferències han estat notables quant a gust i aroma, afruitat més el vermut. Així ho comentaven dos dels estudiants. “M’ha agradat més el segon vermut, el submergit. El vermut base, l’ampolla de vidre, té gust de regalèssia, romer i farigola; però el submergit, tot i notar la mateixa base, té gust de cítrics, a llimona, a llima, també li he notat molt gust de mango. Gens amarg ni àcid”, afirma després del tast Edgar Puertas, estudiant de Vitivinicultura. “A mi no m’agrada el vermut, i per això m’ha agradat més el gust del submergit; perquè no li he notat el gust de vermut. És un gust més afruitat en tast i aroma, mentre que el primer, el base, té un gust més a licor d’herbes i regalèssia”, comenta Raquel Gómez, estudiant del Cicle Mitjà en Oli i Vins.
Amb l’afany d’investigar a veure què passava amb les diferents varietats de vins, vermuts, olis, etc… l’empresa experta en submersió, ‘S’Àmfora. Vins Sota Mar’, va creure interessant fer una prova amb el vermut de l’Escola. “Vam venir, vam embotellar els vermuts a les àmfores, i les hem tingut un any sota les aigües del Delta de l’Ebre”, confirma un dels membres de l’empresa, Xavier Belda. La prova ha consistit a omplir les àmfores, desplaçar-se en vaixell fins a la zona del Delta de l’Ebre i després el submergir les àmfores dins d’una gàbia a poc a poc, fins que arriben al fons. “Els canvis se solen ocasionar per la diferència de pressions. No és el mateix submergir-ho a 10 metres que a 15 m o 23 m. A més no és el mateix submergir-ho al Delta de l’Ebre que al País Basc; per exemple en aquest últim hi ha més canvi de marees i la pressió va canviant. A Tarragona submergim entre uns 22-28 metres, i al Delta de l’Ebre oscil·len entre els 6 i 10 metres – tenint en compte que al Delta hi ha molts moviments de terra -.”, confirma Belda.
Amb tot, aquest tasca funciona a base de prova i error, i aquest cop el resultat ha estat satisfactori. “A base de prova i error hem aconseguit crear àmfores de ceràmica fetes a mà completament hermètiques, algunes d’elles fetes a Miravet. I les diferències que s’han trobat després de les submersions normalment són satisfactòries, i en aquest cas també hi ha hagut una evolució, personalment, favorable. Però tot és a base de paladars”, afirma Xavier Belda.