Els arrossaires del delta de l’Ebre ja ho tenen tot a punt per a començar a inundar els camps. Enguany, però, a causa de les pluges abundants dels últims mesos s’ha endarrerit l’entrada d’aigua un parell de setmanes. Aquest mateix divendres, el Canal de la Dreta de l’Ebre ja ha obert l’aigua, i el de la esquerra ho farà el pròxim dimecres, dia 11 de maig. Ara, els pagesos estan acabant d’ultimar els detalls per a poder començar a inundar els camps. “La primavera va ser molt plujosa, llavors els camps han estat enfangats molt de temps i no han pogut entrar els tractors a anivellar, a llaurar, etc.”, ha explicat Manel Ferré, el president de la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre.

El pagès Joan Manuel Martí, de l’Illa de Riu, ha lamentat que “la climatologia no ha acompanyat, ha plogut molt a l’hora de fer les feines i s’ha retardat tot”. Tot i això, si durant l’estiu fa la calor necessària no acabarà retardant tot el procés: “Es retardarà una mica, però si l’estiu és calorós, llavors la vegetació va més de pressa i, per exemple, si ara es retarda 20 dies, en 10 dies se pot recuperar el període vegetatiu de la planta”, ha assegurat Ferré.

La factura de la llum també ha afectat a la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre, qui ha fet esforços per poder abaratir els costos de producció, a més també tenint en compte la sostenibilitat i les energies renovables posant plaques solars a les estacions de bombament. Este any, la Comunitat ha utilitzat menys energia però n’ha acabat pagant més: “Abans gastàvem entre 350.000 i 400.000 euros a l’any. Enguany se n’ha anat a 580.000 euros. Hem aconseguit utilitzar un 10% menys d’energia i en canvi hem pagat 180.000 euros més”.

 

 

Autor: