Les dades epidemiològiques no s’han disparat a Catalunya en els últims dies tal com preveien les autoritats sanitàries. Dues Setmanes després de la Setmana Santa, el territori registra, de mitjana, 21,4 contagis diaris, una xifra que dista molt de la mitjana diària d’inicis de la tercera onada. Tot i així, la directora dels Serveis Territorials de Salut a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, cataloga la situació de ‘desfavorable’, sobretot a la Terra Alta, que registra un índex de rebrot de 1.406 punts i una velocitat de propagació de 2,46. Lleixà confirma que la pandèmia actua diferent en aquesta quarta onada, amb menys contagis, però més ingressos.

Durant els set dies posteriors a la Setmana Santa, la mitjana de contagis a les Terres de l’Ebre ha estat de 21,4 casos diaris, mentre que la mitjana registrada una setmana després de les vacances de Nadal, va ser de 145 casos per dia, és a dir, el sèptuple. Per tant, la quarta onada no ha generat l’alerta que s’esperava per part de les autoritats sanitàries. Si ens fixem en l’índex del risc de rebrot, el pic màxim de la tercera onada es va registrar el dia 14 de gener amb 1.200 punts, mentre que, de moment, la xifra en aquesta quarta onada no ha passat dels 180 punts, a falta de conèixer quin serà el pic en un futur. Malgrat això, la directora dels Serveis Territorials de Salut a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, cataloga la situació de ‘desfavorable’ perquè existeixen fins a 30 brots actius repartits entre les quatre comarques. El focus principal de contagis és a Gandesa.

Per últim, cal recordar que, a principis de febrer, i coincidint amb el nombre màxim d’ingressos, la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa es trobava desbordada, i es va haver d’ampliar per donar cabuda a fins a 25 pacients. En aquesta quarta onada, la dada només ha arribat a set malalts. Tot i així, Lleixà ha confirmat que el coronavirus es comporta ara diferent, i que, a la resta de Catalunya, la tendència registra menys contagis que en onades anteriors, però més ingressos.

Autor: