En los versos iniciales de la Iliada de Homero , leemos que los ejércitos griegos están siendo arrasados por “la cólera“. Descubrimos a continuación que es un castigo divino contra su líder, el presuntuosoavaricioso y belicoso rey AgamenónFareed ZaKaria)

Constatar que la “Iliada” explica una epidèmia no és cap sorpresa, les malalties són cosubstancials a la vida. És la natura. No és cap sorpresa que intervinguin els Déus, el destí o causes desconegudes en el seu origen. La Il·lustració va creure que la ciència acabaria amb les supersticions. Un miratge: les supersticions, com les teories de la conspiració, són filles de la por. Una epidèmia fa por, una pandèmia més por.

En l’aspecte emocional no som gaire diferents dels antics grecs, pel que sembla en el polític tampoc. Avui sabem que la pandèmia no és d’origen diví, la causa un virus. Podem afirmar però, i sens dubte, que la presumpció, l’ambició, l’agressivitat, la covardia dels líders són un veritable castic que agreuja les conseqüències dels virus.

Avui tenim coneixements, armes molt més efectives per lluitar contra les infeccions que en els temps d’Agamèmnon. El que no tenim son millors líders, els tenim pitjors. Hem vist amb esperança com la ciència era capaç de dotar-nos, en temps rècord, d’instruments molt poderós per combatre la pandèmia. Parlo de les vacunes i de test d’antígens que permeten l’auto diagnòstic.

Agamèmnon que havia afavorit la infecció amb la guerra , no disposava ni de vacunes ni de test. La greu responsabilitat dels nostres polítics és que tenint instruments no els utilitzen (els tests) o no els saben gestionar-utilitzar (les vacunes).

Repeteixen d’una manera sospitosa que el seu únic objectiu és salvar vides. Mentre condicionen tota decisió a no perdre un vot o assumir una responsabilitat que els pugui perjudicar. Covardia política que condiciona i distorsiona el discurs. És tal el seu pànic que han aconseguit crear una histèria col·lectiva, una hipocondria social que molta gent acaba qüestionant la solució racional, efectiva i possible de la pandèmia, la vacunació.

Assistim a una batalla geopolítica entorn de les vacunes. Els estats no es posen d’acord per liberalitzar les patents, compensant si convé econòmicament a les farmacèutiques. Assistim atònits a un ball de rectificacions, desmentiments, informació. El bo avui aquí, demà és dolent allà.

Mentre al Regne Unit han vacunat amb AstraZeneca la majoria de la població amb un èxit reconegut i resultats contrastats a la resta d’Europa es publicita la batalla de les trombosis contra Oxford i la “pèrfida Albion“. Els interessos polítics i econòmics maten.

La gent necessita seguretat, que els seus metges els informin, diguin quina medicació cal prendre; que els seus líders polítics assumeixin la responsabilitat i la gestió per fer-ho possible. El populisme d’estat i la covardia de la política mata.

Com metge sé que és mil vegades més perillós, fumar que vacunar-se, automedicar-se amb ibuprofens, anticonceptius, aspirines, antibiòtics, ansiolítics o amb qualsevol medicament mal utilitzat que vacunar-se o fer-se una autodiagnosi amb test. És mil vegades més perillosa la histèria – hipocondria social que qualsevol vacuna.

L’orquestra del Titànic sona amb força, el capità desconcertat escolta les discussions entre els responsables de la classe turística amb els de primera classe, els del primer pis contra el de coberta. Les discrepàncies entre els que volen evacuar el “barco” immediatament i els que no hi estan d’acord perquè sembla que “algun” bot salvavides podria tenir una fuita d’aigua. Alguns neguen que el Titànic pugui enfonsar-se. El capità no està disposat a permetre que ningú li digui que s’ha precipitat o l’acusin d’imprudència en cas que algun bot salvavides tingui algun problema. L’Orquestra del Titànic toca la marxa real.

Al fons algú crida , arrieu el bots salvavides, imbècils!!

Repartiu test diagnòstics. Vacuneu… Imbècils. Vacuneu.

Pd / Dubto que els estats europeus siguin la resposta a cap problema. Era contrari al “Brexit” avui voldria poder ser ciutadà britànic, ni que fos a Gibraltar. Tenir un estat valent, eficient i poc burocràtic. Anglaterra, Taiwan, algun Estat d USA, Corea Del Sur, Hong Kong , Nova Zelanda, Letònia, Estònia, demostren que amb competències podríem provar-ho.

Metge. Exdelegat del Govern a les Terres de l’Ebre i exdiputat al Parlament de Catalunya.