Els responsables del Consell Regulador de la DO Terra Alta s’han reunit avui amb el PDeCat per tal d’abordar la crisi de la massificació eòlica que pateix la comarca. A la reunió, celebrada després que des del Consell Regulador s’enviés una carta a tots els partits polítics que concorren a les properes eleccions a la Generalitat de Catalunya per exigir-los un compromís directe i ferm amb el territori, així com un posicionament clar respecte al conflicte de la massificació eòlica, Carles Luz, alcalde de Gandesa i número 2 del partit per Tarragona ha expressat la posició contrària del seu partit cap a la massificació eòlica: “Defensem les energies renovables, i les portem al nostre programa, però amb matisos. Rebutgem la massificació eòlica a la nostra comarca, i per això reclamem al Govern que s’escolti al territori”.  

La Terra Alta, amb 12.000 habitant -enfront dels 7 milions i mig que hi ha a Catalunya- i una extensió de 700 km2, suporta el 25% de l’energia eòlica que es genera a Catalunya.Amb 148 aerogeneradors en funcionament, en cas de portar-se a terme els 96 més en tràmit, el percentatge es veuria incrementat en un 65%.  

En Comú Podem reclama una Llei per la Transició Energètica  

Eva Amposta, coordinadora de Movem Terres de l’Ebre, alcaldessa de Pinell de Brai i candidata d’En Comú Podem a les eleccions del pròxim 14 de febrer, ha fet arribar una carta al Consell Regulador on expressa, en nom del seu grup, el “rebuig a la massificació eòlica que pateix la Terra Alta”. 

Així, un dels punts del programa passa per blindar la Terra Alta de nous projectes eòlics perquè, consideren, la comarca ja ha “contribuït el suficient a la producció d’energia renovable”. A la proposta recollida en el seu programa es comprometen a “establir les bases per a un model descentralitzat de producció d’energia, prioritzant les energies renovables, propiciant l’autoconsum i contribuint a l’equilibri territorial defugint de la massificació eòlica al territori, tot desplegant instruments normatius per ubicar els projectes eòlics prop dels grans centres de consum i derogant i/o modificant l’actual normativa”.

La proposta del partit morat passa per la derogació o modificació del Decret Llei 16/2019, conjuntament amb el desplegament d’una Llei per la Transició Energètica. “És una qüestió de defensa del territori amb la que estem compromesos personal i políticament”, asseguren.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.