El despoblament té causes diverses, entre les que trobem l’envelliment dels residents, les dificultats de comunicació o, també, per trobar feina. El progressiu abandonament del parc d’habitatge i la seua manca de conservació és un obstacle més, tant per als veïns que voldrien quedar-se a viure al seu poble com per als nouvinguts que consideren diverses opcions on instal·lar-se.

Per això, avui, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha presentat als ajuntaments el funcionament del nou Programa de mobilització de l’habitatge en el món rural. La presentació s’ha donat en el marc d’unes jornades telemàtiques de presentació als ajuntaments. El programa, amb una dotació econòmica inicial de 2 MEUR, té com a objectiu contribuir a evitar la pèrdua de població dels nuclis rurals. Preten facilitar que persones i famílies es puguen instal·lar en nuclis rurals a través de la rehabilitació d’habitatges en desús, ajudant a evitar la pèrdua de població al món rural.

El programa s’adreça a 372 municipis de l’àmbit rural, de menys de 500 habitants i de menys de 3.000 habitants amb 10 o més nuclis de població. A les Terres de l’Ebre això beneficiaria a vuit municipis, tots en la franja de menys de 500 habitants:

 • Ribera d’Ebre:
  • La Palma d’Ebre
  • Vinebre
 • Terra Alta:
  • Batea
  • Caseres
  • Arnes
 • Baix Ebre:
  • Alfara de Carles
 • Montsià:
  • Freginals

La iniciativa que impulsa el Departament se centra en rehabilitar i millorar les trames urbanes existents i en donar incentius als propietaris d’habitatges buits d’estos pobles per mobilitzar-los, atraient tant a nova població com a veïns dels mateixosmunicipis, sempre que s’hi vulguen instal·lar com a primera residència. D’esta manera, es vol provocar un efecte positiu multiplicador, on l’atracció de nova població pugue suposar un estímul per al comerç local, les escoles o els serveis. Atés que moltes edificacions necessitaran obres de millora per poder-hi viure, també s’impulsarà el sector de la construcció en els municipis i comarques afectats.

Cronologia del Programa de Mobilització d’Habitatge al Món Rural

Durant el gener de 2021 s’obrirà la convocatòria per a una primera fase del programa. A final de mes es determinaran 20 municipis de les diferents vegueries per fer-hi proves pilot fins al juny de 2021. Llavors, s’avaluaran els resultats per analitzar quins sistemes de finançament han donat millors resultats o quines fórmules de tinença alternativa han sigut més exitoses, per si cal modificar la Llei del dret a l’habitatge. Un cop es compte amb les conclusions es preveu obrir, el setembre de 2021, la primera convocatòria del Programa de mobilització de l’habitatge en el món rural als 372 municipis que hi podrien optar.

Cada ajuntament detectarà les problemàtiques del municipi, com ara el mal estat del parc edificat, despoblament, manca d’habitatge de lloguer i estimaran la demanda potencial d’habitatge, tant per part de població resident com de nouvinguts. L’equip de la Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori es posarà a disposició de l’ajuntament per concretar les possibles accions per donar resposta a les problemàtiques detectades i que passaran per dos vies d’actuació:

 1. Foment de la rehabilitació del nucli urbà: impulsant àrees de regeneració urbana; línies de rehabilitació estructural i energètica dels edificis; actuacions concretes de millora de teixits urbans, i conservació i millora del patrimoni. Les proves pilot serviran per a provar noves fórmules de finançament.

  La rehabilitació d’antics edificis desocupats en petits municipis haurà de tenir molt en compte l’eficiència energètica, atés que tot el programa, que forma part de l’estratègia Rehabilitem.cat, s’emmarca en l’Agenda Verda de Catalunya 2030 i en les línies d’actuació definides pel Govern per impulsar la recuperació econòmica posterior a la crisi de la COVID-19. La millora dels habitatges i la qualitat dels entorns urbans també és un dels eixos de l’Agenda Urbana de Catalunya, actualment en redacció.

  Cal tenir present que el sector residencial consumeix un 15% de la demanda final d’energia, perquè una part important del parc d’habitatges està construït sense els requeriments d’eficiència energètica necessaris.

  El parc residencial català està constituït per 3,9 milions d’habitatges, dels quals un 65% (2,5 milions) es va construir abans de 1980. Els immobles amb més de 45 anys d’antiguitat han de sotmetre’s a una Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE) per analitzar el seu estat de conservació i seguretat. Aquestes inspeccions han revelat que una part destacada del parc d’edificis d’habitatges té deficiències que requereixen intervencions correctores importants.

 2. Foment de l’accés a l’habitatge: actuant d’intermediaris amb els propietaris dels habitatges buits i les persones interessades a viure-hi per cercar una fórmula de tinença acceptable per les dues parts. Poden anar acompanyades de mesures fiscals d’estímul o, al contrari, de recàrrecs en l’IBI si l’edifici es manté buit.

  Entre les fórmules de tinences alternatives que es poden plantejar, a més del lloguer i la compra ordinaris, hi ha:

  • Masoveria rural: recuperació d’habitatges buits en mal estat que necessiten obres prèvies.
  • Cessió d’ús, normalment durant un temps indefinit: mitjançant la constitució de cooperatives sense ànim de lucre d’iniciativa pública o privada.
  • Dret de superfície: acord per disposar d’una propietat aliena durant un temps convingut.
  • Copropietat temporal: per a les persones que no compleixen els requisits per accedir a un habitatge de protecció oficial, però tampoc poden pagar els preus del lloguer del mercat lliure i que busquen una estabilitat més gran que amb el lloguer ordinari.

Calvet: “El Programa de mobilització d’habitatge al món rural servirà perquè les oportunitats arribin a tothom visqui on visqui”

Durant la seua intervenció, Calvet ha assegurat que “el programa d’habitatge rural aspira a comptar amb el diàleg intens amb els ajuntaments amb què ha comptat també el PDU de sòls no sostenibles de Girona”. Ha explicat que trencant la tendència fins ara, en què les polítiques d’habitatge s’han focalitzat en àmbits metropolitans i ciutats mitjanes, “ara ens plantegem de manera decidida actuar sobre els municipis rurals, perquè les famílies puguin viure en pobles, amb habitatges amb condicions del segle XXI, i generar activitat econòmica”, perquè “les oportunitats han d’arribar a tothom i a tot arreu”.

El conseller de Territor i Sostenibilitat ,Damià Calvet, presentant el Programa de Mobilització d’Habitatge al Món Rural.


El conseller ha destacat que “les actuacions per activar habitatges en aquests municipis tindran a veure amb la rehabilitació del parc existent, tant per la conservació com per la reducció d’emissions de CO2, l’eficiència energètica i el tenir cura del planeta”. En este sentit, ha recordat que el programa “beu de l’Agenda Verda i l’Agenda Urbana de Catalunya, que inclou també la ruralitat”. Calvet ha afegit que “Europa ens marca el camí i estem determinats a seguir-lo, i les polítiques d’habitatge i rehabilitació en el món rural tindran un pes cabdal”.

Per la seua banda, el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ha destacat que “en habitatge al món rural cal passar a l’acció”. Per això, ha apuntat que “hem elaborat aquest programa que va principalment destinat a habitatges en desús o en situació de certa precarietat, per mantenir la vitalitat d’aquests municipis, que suposen el 40% de tot Catalunya”.

👤 Redactor a ebredigital.cat, L’Ebre Notícies (l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre) i Al Dia Terres de l’Ebre des de Ràdio Joventut.
⛓ Em pots seguir a Instagram, Twitter, Facebook i Linkedin com a @MontecinoValls.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.