Els cellers ebrencs i de la resta de Catalunya amb denominació d’origen afectats per la covid-19 ja poden demanar els ajuts del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat dotats amb 1,65 milions d’euros.

Fins a 73 cellers de les Terres de l’Ebre es podran beneficiar d’aquests ajuts destinats a compensar l’impacte de la pandèmia en aquest sector, sobretot per la forta davallada de vendes al canal HORECA i de les exportacions de vi. Són 62 cellers de la DO Terra Alta, 6 adscrits a la DO Montsant i 5 adscrits a la DO Tarragona.

Les sol·licituds es presentaran electrònicament a través del Canal Empresa. El termini de presentació s’obrirà aquest divendres 20 de novembre a les 9.00 hores i s’acabarà el 17 de desembre a les 12.00 hores.

L’afectació de la pandèmia en l’activitat dels cellers amb denominació d’origen s’explica, fonamentalment, per l’aturada de l’activitat del canal de distribució HORECA (hotels, restaurants i cafeteries), pel tancament d’hotels, restaurants, bars i cafeteries des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma del mes de març per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.

El ritme intern dels cellers ha disminuït per l’aplicació de les mesures per prevenir la transmissió del virus. Alhora, les exportacions agroalimentàries de Catalunya durant el primer semestre de 2020 han crescut un 9,18% en valor i un 4,37% en volum respecte del mateix període de 2019, segons les dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, mitjançant l’empresa pública Promotora dels Aliments Catalans (PRODECA) a partir de les dades provisionals de l’Agència Tributària. Però en el sector del vi i el cava, que representa el 4,07% de les exportacions, han disminuït un 13,55% en valor i un 5,49% en volum respecte del mateix període de 2019. En aquesta situació els consells reguladors de les denominacions d’origen preveuen que la disminució dels ingressos dels cellers en 2020 serà de fins al 35% respecte de l’any anterior.

Ajuts de fins a 6.000 euros per celler

La subvenció consisteix en una aportació màxima de 1.200 euros per cada treballador d’alta al Sistema especial per a treballadors per compte d’altri agraris en algun moment del període inclòs entre el 14 de març i el 31 de desembre de 2020, amb un màxim de 6.000 euros per celler.

L’import és en funció de la durada de l’alta de cada treballador al Sistema especial per a treballadors per compte d’altri agraris: 900 euros per una durada entre 2 mesos i menys de 4 i 1.200 euros per una durada de 4 mesos o més. L’import s’abonarà en un únic pagament en el moment en què es resolgui la concessió.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.