El projecte de pressupostos generals de l’Estat (PGE) que el govern espanyol ha presentat aquest dimecres inclou 411,2 milions d’euros en inversions per la demarcació de Tarragona. El gruix està destinat a projectes ferroviaris, especialment els d’alta velocitat que impulsa Adif. El principal és la línia entre Vandellòs i València, que el 2021 rebrà una injecció de 142,7 MEUR. A nivell ferroviari el tram del corredor mediterrani entre Vila-seca i Castellbisbal també s’endurà 60,5 milions d’euros. A banda, l’A-27 rebrà 24 milions, mentre que pel moll de Balears del Port de Tarragona n’hi haurà 19,9.
Globalment, l’alta velocitat s’endú 170,16 milions d’euros, però també hi ha 114,88 milions per a la xarxa de tren convencional. D’aquests, 60,5 fan referència al tram entre Vila-seca i Castellbisbal; i 51,7 més són per rodalies. Per la seva banda, el Port de Tarragona rebrà una injecció de 50,9 milions d’euros per a diferents actuacions, entre les que destaca la construcció del nou moll de Balears, amb 19,8.

Un altre dels projectes que arrossega des de fa temps la demarcació és el de l’autovia A-27 entre Tarragona i Montblanc. Actualment es treballa en el tram entre Valls i Montblanc, que inclou el túnel del coll de Lilla. Pel 2021 s’han pressupostat 24 milions d’euros, però el govern espanyol que les obres s’allarguin més, ja que n’ha previst 25 pel 2022 i 8,4 per l’any 2023. En aquesta infraestructura també ha previst una partida de 100.000 euros per la connexió de l’A-27 amb l’autopista AP-2 a Montblanc.

En matèria cultural, la ciutat de Tarragona rebrà diners per dos projectes. D’una banda, la finalització dels treballs de climatització de l’edifici del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) estaran dotats amb 900.000 euros. De l’altra, es destinaran 30.000 euros al Museu i Necròpolis Paleocristians. Una inversió minsa que s’incrementarà progressivament, ja que pel 2022 es preveuen 210.000 euros; i 3 MEUR pel 2023.

Una altra inversió que s’allarga en el temps és la dels treballs de descontaminació del pantà de Flix. Per l’any vinent s’hi destinarà poc més d’un milió d’euros.

Autor: