El Departament de Salut de la Generalitat ha realitzat a les Terres de l’Ebre un total de 3.674 proves PCR des de l’inici de la pandèmia de la COVID-19 i només el 5,6% (206 casos) han donat positiu.

Segons informa la Regió Sanitària, de la totalitat de proves PCR realitzades fins el moment, 2.049 corresponen al cribratge que s’ha realitzat en residències, tant usuaris com treballadors per tal de poder tenir un diagnòstic de l’estat de tots els centres abans del 10 de maig. Aquestes proves específiques en centres residencials han permès detectar 4 usuàries positives asimptomàtiques. Està previst que fins el 10 de maig es realitzin la resta de proves (761 PCR) per disposar del mapeig de les residències que inclou tant a usuaris com a professionals de totes les residències de gent gran i discapacitats de les Terres de l’Ebre

La gerència de l’ICS a les Terres de l’Ebre ha constituït una unitat de presa de mostres ambulatòria i domiciliària liderada per infermeres d’Atenció Primària, per organitzar i realitzar la recollida de mostres PCR a professionals i usuaris amb sospita que estan a domicili incloses les residències. Aquesta unitat està formada per un coordinador i 10 equips de dos infermeres cadascun per a la recollida de mostres i funciona els 7 dies de la setmana de 8.00 a 20.00 h.

Segons explica Salut, en un comunicat fet públic aquest dimarts al vespres, la distribució territorial de l’afectació a Catalunya no ha estat homogènia. “L’últim informe de la Secretaria de Salut Pública, publicat el 30 d’abril, indica que la taxa d’incidència acumulada per al total de Catalunya és de 693 casos per cada 100.000 habitants, sent la més elevada Barcelona Ciutat amb 938 casos cada 100.000 habitants i la més baixa a Terres de l’Ebre amb 105 casos cada 100.000 habitants”, informa. A la Regió Sanitària Terres de l’Ebre el primer cas es va confirmar el dia 12 de març, pocs dies abans de l’estat d’alarma i confinament. “Les restriccions i limitacions de moviment de les persones, quan encara teníem molt pocs casos diagnosticats, pensem que ha afavorit la limitació de la transmissió comunitària al nostre territori, entre d’altres factors que es podran constatar un cop passada la pandèmia”, s’assegura en el comunicat.

Per a la gerent de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, “durant aquesta crisi sanitària a les Terres de l’Ebre estem vivint una situació excepcional, amb pocs casos confirmats i molts d’ells amb simptomatologia lleu, inclòs a les residències, per tant cal posar en valor la dedicació, implicació de tots els professionals i la responsabilitat de la ciutadania seguint les recomanacions, que segur ens han ajudat, i encara ens han d’ajudar a superar aquesta crisi que encara no s’ha acabat i sortir-ne reforçats com a territori”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.