Des de que va arribar a Espanya procedent d’Itàlia a l’octubre del 2016 a una finca de Mallorca, tot i les precaucions que existien, la ‘xylella fastidiosa’ va crear una psicosis generalitzada entre agricultors espanyols. A poc a poc s’estén per la costa mediterrània. La qual cosa fa pensar que aviat pot arribar al nord de Castelló i al territori ebrenc, si no es prenen les mesures necessàries.

I no és per a menys, degut a que el govern valencià ha informat de la detecció de 925 noves parcel·les afectades pel bacteri de la ‘xylella’, cosa que suposa sumar 19 municipis més a les 31 localitats ja infectades. L’avanç del patogen, lluny d’aturar-se, s’amplia dia rere dia al País Valencià, amb el perill que això suposa per a la resta de comunitats autònomes. El Consell ha donat una altra dada negativa i és que, tot i que la gran majoria són casos d’ametllers, dels 920 nous positius, set s’han produït en albercoquers, sis en plantes aromàtiques i dos en pruners.

Des de l’agost del 2017, ja són 134.600 les hectàrees afectades al País Valencià, dividides en dos comarques, el Comtat i la Marina Alta, on sí s’han registrats positius, i una comarca veïna, la Safor, on tot i no haver-se detectat cap cas, sí es troba en una zona d’especial atenció per la seva proximitat.

Davant aquest escenari tan cru, la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha defensat que el govern valencià està fent tot el possible per intentar reduir l’impacte de la plaga i que l’executiu ha d’aplicar el pla d’erradicació, que  preveu eliminar els arbres malalts i també els que són a 100 metres a la rodona de l’infectat.