Un jove forner de Beseit va frustrar aquest dijous al matí un robatori a la botiga-estanc del poble i a l’Ajuntament. Tres lladres tenien ja carregada una furgoneta municipal amb diferents articles del comerç i posades les claus en un altre vehicle, quan el jove Víctor Ibáñez es va creuar en el seu camí. El forner, que s’aixeca de matinada per fer el pa, va cridar l’atenció dels pispes i va començar a cridar per alertar al veïnat, el que va provocar que els tres lladres, que anaven encaputxats, fugissin a tot córrer.

Ja tenien la furgoneta carregada. Els seients de la part del darrere anaven fins a dalt de productes que havien sostret del Super La Llotja: ampolles d’alcohol, tabac, detergent, caixes de xocolatines oli d’oliva i altres articles que ven aquesta petita botiga i estanc de Beseit. Però no imaginaven els lladres que a les cinc del matí apareixeria pel carrer un veí que, lluny de fugir del lloc, s’enfrontaria a ells i fins als seguiria.

Víctor anava “mig endormiscat”, segons va relatar a aquest diari. S’havia aixecat com cada dia de matinada per anar a fer el pa i “a les cinc menys cinc” va sortir de casa per anar al forn, que dista diversos centenars de metres del seu domicili. En passar per davant de la llotja va veure que la porta del supermercat i estanc estava oberta i tot seguit es va trobar amb un tipus “plantat amb una caixa a la mà“. El va saludar i va seguir el seu camí. “En ser l’estanc, al principi vaig pensar que estarien descarregant tabac”, ha detallat.

No obstant això, es va adonar que estava equivocat quan va veure “el morro d’una furgoneta de la qual em sonava la matrícula, i llavors em vaig adonar que era un dels vehicles de l’Ajuntament“. El jove forner va caure llavors en el compte que no eren subministradors de tabac, sinó lladres, així que primer els va cridar l’atenció i després va començar a cridar tot el que va poder per alertar l’amo de l’establiment que, totalment aliè al robatori que estava patint, va sortir minuts després al carrer.

Amb els crits de Víctor, els lladres van fugir. “Eren 3, el primer que vaig veure davant de la porta, un altre que estava dins de la botiga i que va sortir en sentir els meus crits i finalment un tercer que estava dins de la furgoneta“. El jove va tenir la sang freda de seguir-los un tros, tot i que finalment va desistir. “Dos d’ells van fugir carrer avall i un cap amunt“, on suposadament haurien aparcat el vehicle amb el qual havien arribat al poble.

El forner va explicar que no podria identificar els lladres. “Anaven de fosc i portaven una caputxa posada, per la qual cosa no els vaig poder veure la cara“. No obstant això, Ibáñez està convençut que “per la manera com corrien i l’agilitat que tenien, eren joves; els trobo uns 30 anys, dos molt prims i un altre una mica més fort”, ha detallat.

Mentre parlava amb aquest diari reflexionava sobre la temeritat d’enfrontar als tres lladres. La seva mare, per telèfon, reconvenía la seva actitud: “Li podrien haver donat una pallissa“, deia. No obstant això, Víctor assegura que no es va parar a pensar en el perill. “He anat cap a ells i els he seguit perquè tampoc ho vaig pensar, simplement baixava mig endormiscat, sense ni tan sols haver-me pres ni un cafè, com faig cada dia a la mateixa hora, i m’he topat amb la situació“. D’ara en endavant “aniré amb una barra de ferro a la mà, per si de cas“, ha fet broma.

Els lladres van fugir sense el seu botí. Dins de la furgoneta de serveis que tenien aparcada davant del Super La Llotja tenien carregades ampolles de detergent, de tabac, garrafes d’oli d’oliva, alcohol i caixes de xocolates de diferents marques.

La botiga no van poder obrir al matí. “Ens han deixat la botiga atrotinada, amb tot tirat per terra i no hem pogut començar a vendre perquè estem esperant que vingui la Guàrdia Civil“, va comentar la propietària de l’establiment, qui recordava que “feia anys que no ens robaven“. Tampoc s’explicava la dona com els lladres havien pogut forçar la “porta de ferro, amb barra per darrere“, que té la botiga, sense fer soroll ni despertar-los.

Víctor Ibáñez va acabar frustrant un robatori que podia haver estat molt més gran del que havia carregat al cotxe de serveis de l’Ajuntament. No en va, l’alcalde, José Enrique Celma, va comentar que una segona furgoneta de l’Ajuntament que estava aparcada a la plaça tenia les claus posades, pel que creuen que “també es l’haguessin portat de no ser per l’actuació” del jove forner.

Església i guarderia

Després d’una primera inspecció ocular, la Guàrdia Civil ha iniciat una investigació per aclarir l’intent de robatori. De moment, encara desconeixen si els lladres van entrar a l’Ajuntament per una finestra o per la porta principal. Totes dues estaven forçades. Sí està clar que, un cop dins, els pispes ho van tenir molt fàcil, perquè a les dependències municipals estaven penjades les claus dels dos vehicles i de l’església, en la qual també van entrar. Segons el rector de la localitat, José Orlando, “els lladres no es van poder portar diners, perquè no hi ha diners, però sí que ho van deixar tot regirat dins de la sagristia“. Tampoc hi va haver profanació d’objectes religiosos, perquè a terra només estaven les estovalles, entre els quals van estar buscant, suposem que per si hi havia diners “, va afegir.

El mateix va passar a l’escola bressol municipal, que va despertar amb les instal·lacions revoltes, però en què tampoc faltava res.

L’Ajuntament haurà de substituir els panys de la porta principal i les dels despatxos, ja que totes estan trencades. “Tota la documentació està revolta i tirada per terra, però no teníem res de valor. Els ordinadors tampoc els han tocat”, va comptabilitzar l’alcalde, que va valorar la intervenció del jove forner: “gràcies a ell ens hem lliurat d’un robatori” .

Els lladres es van emportar de l’Ajuntament un moneder amb uns 50 euros que té la secretària del poble per a les seves despeses i diners en metàl·lic que no aniria més enllà dels 20 euros, segons va relatar ella mateixa. “Més no, perquè a l’Ajuntament no solem tenir diners, perquè no cobrem res aquí“, va dir.

Font: Diario de Teruel

About the Author:

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.