La inauguració serà a l’espai Gastronòmic del Mercat Municipal, amb un vermut i un taller de cuina per xiquets impartit pel concursant de Master Chef Junior Arnau Bel.
Aquest dijous s’han presentat les jornades amb una demostració de diferents formes de cuinar aquest crustaci a càrrec del mateix Bel i el xef del restaurant Can Batiste, Jordi Bastite. Les jornades van començar fa cinc anys amb la voluntat de treure rendiment d’un producte abundant a les aigües de l’Ebre i de baix preu.
Enguany, però, les poques captures han fet pujar els preus i des del Col·lectiu de Cuina es plantegen la continuïtat de les jornades en el futur. De moment en aquesta edició participen deu restaurants. L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha assegurat que s’haurà de buscar la manera de poder “minimitzar les conseqüències negatives”: “Que el preu de l’escamarlà siga elevat es benefició pels pescadors de la Ràpita però evidentment és una conseqüència que no és positva pels restauradors perquè el preu del menú s’ha d’ajustar a estes condicions”.
A més, per a l’ocasió, Turisme la Ràpita i l’Estació Nàutica del municipi han preparat uns paquets turístics que inclouen els menús de les jornades, allotjament i activitats al delta de l’Ebre, com una ruta cicloturística per les llacunes i una ruta en vaixell per les muscleres.
La regidora de Turisme, Rosa Anglès, ha destacat que “totes aquestes iniciatives son fruit del treball conjunt entre els diferents agents privats i l’administració pública, que ens permet promocionar la nostra oferta com a destinació turística gastronòmica i, al mateix temps, desestacionalitzar la temporada turística”.
Per la seva banda, l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha subratllat que “tots els esdeveniments que organitzem no persegueixen cap altre objectiu que dinamitzar l’economia del nostre poble i, en aquest cas, des de la gastronomia, que és un dels elements diferenciadors de la Ràpita, busquem generar impactes econòmics positius en diferents sectors”.
Durant el Vermut de l’Escamarlà, que arrencarà a les 12 del migdia al pavelló firal, es podran degustar plats com escamarlans saltejats amb shitake portobello i ceba dolça; escamarlans glacejats amb all i oli d’all escalibat i bris de safrà; o all i pebre d’escrita i escamarlans. El tiquet de degustació tindrà un preu de 5 euros i inclourà dos racions i una beguda. A les jornades del 22 d’abril al 7 de maig, els preus dels menús als restaurants oscil·laran entre els 28 i els 40 euros.