Aquesta intervenció, neix amb l’objectiu de documentar un episodi de la Guerra Civil Espanyola que va tindre com a escenari les Terres de l’Ebre. Durant el mes d’agost i principis de setembre de 1938 les forces republicanes van anar reculant en els diferents escenaris de combat de la Batalla de l’Ebre. La pugna pel nucli urbà de Corbera d’Ebre i les seves rodalies va provocar combats molt durs.
Una de les unitats implicades en la defensa republicana va ser la XV Brigada Internacional, formada per efectius nord-americans, canadencs i britànics; tot i que també estava reforçada per reclutes procedents de les darreres lleves de Catalunya. Aquesta unitat, que va jugar un paper molt important en la defensa de Corbera d’Ebre.
L’historiador britànic Alan Warren, investigadors i arqueòlegs de la Universitat de Glasgow, asseguren que els llocs de comandament d’aquesta brigada van ser diversos. Alguns han estat nítidament localitzats i identificats com una de les coves existents a la Serra de Pàndols. Un altre punt que es relaciona amb el comandament és petita cova artificial, de fet un refugi excavat aprofitant un desnivell del terreny, d’uns 30 m2 de superfície a l’interior, que originalment comptava amb dues boques d’entrada, situat vora Corbera d’Ebre, a la Vall del riu Sec, podria haver estat un dels llocs de comandament de la Brigada durant el mes d’agost de 1938. La intervenció arqueològica se centrarà principalment en el coneixement i la recuperació de les estructures que es conservin a la zona com a Cova d’EstadoMayor del Batalló Britànic.
L’equip que treballa en aquesta zona està dirigit per l’arqueòloga Mireia Romero Serra i compta amb quatre arqueòlegs de la Universitat de Barcelona i quatre dels provinents del Màster en Arqueologia del Conflicte de la Universitat escocesa de Glasgow.