L’exposició és un recorregut fotogràfic pels principals indrets que durant nou mesos, des de l’abril fins al desembre de 193, es van convertir en la línia del front a Catalunya, resseguint els rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre. L’historiador Oriol Riart va remarcar que “a més de la Batalla de l’Ebre, que va ser una de les més importants de la Guerra Civil, i els bombardejos de Barcelona hi ha altres episodis bèl·lics molt destacats que van tindre lloc a Catalunya”.
Prop d’un centenar d’imatges dels escenaris d’aquella guerra acompanyats de fragments de dietaris dels quals hi van combatre durant aquells mesos són el conjunt principal d’una exposició que ha estat itinerant des de l’any 2007. En aquests nou anys ha passat, entre d’altres, per Tremp, Mollerussa, Berga, Falset, Balaguer, Móra d’Ebre, Tarragona, Vic, Lleida o Barcelona.
L’objectiu de l’autor és, a partir de la fotografia, despertar l’interès de l’espectador per tot allò que va succeir al voltant de la Guerra Civil a través d’uns fets i d’un territori concrets. Cal conèixer el passat per entendre el present, i cal conèixer un territori per poder-lo respectar i estimar. Ambdós coneixements esdevenen necessaris per preservar el patrimoni cultural i històric de qualsevol indret. En aquest cas, el patrimoni de la que fou la darrera línia de defensa davant l’allau del franquisme i la foscor de la Dictadura.
El president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, va destacar que “aquesta iniciativa suposa la primera pedra de totes les accions que es duran a terme en un futur, conjuntament, entre el Comebe, l’Associació L’exposició romandrà oberta entre el 16 de setembre i l’1 de novembre, i es podrà visitar als matins, coincidint amb l’horari de visita al Poble Vell de Corbera d’Ebre