En una experiència quasi mística, uns 200 voluntaris van fer possible l’anellament de 80 cries. Molts s’estrenaven, d’altres ho repetien. La il·lusió: intacta. L’experiència començava de nit, molt abans de trenc d’alba i amb un viatge privilegiat, punta de la Banya endins, entre salines i flamencs, senyors i elegants, de testimonis. Després de cercar-los, talment com una guerra de guerrilles, l’operació va començar cap a les vuit del matí. Distribuïts en grups entorn del corral creat per l’ocasió, cadascú tenia una tasca assignada que es va repetir 80 vegades: un cop agafat, al poll li col·locaven dues anelles una de les quals, més gran i identificable –amb lletres i números– a distància. “Permet obtenir molta informació sobre paràmetres biològics, de distribució, etc.”, explica el director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal. També van pesar cadascun dels 80 polls i els van mesurar les potes, les ales i el bec, abans del moment més esperat per ells i els voluntaris: la deixada en llibertat al mar.

Perduda la noció del temps, els voluntaris escollits per tornar-los a l’aigua els portaven com si d’un tresor es tractés, amb responsabilitat i els mòbils, per recordar-ho. “Enguany l’operació ha estat més complicada de l’habitual, perquè hi havia uns quants flamencs més grans del compte que no hem pogut capturar i d’altres que estaven a una situació des d’on ens ha costat bastant poder-los capturar”, relata Vidal.

En el parc natural calculen que enguany han criat al Delta unes 800 parelles, i que han volat uns 450 polls. Tot i que el flamenc ha tornat a escollir el Delta per reproduir-se després que els atacs dels depredadors i la meteorologia li ho van impedir altres anys, en altres colònies ha estat una campanya atípica. “A la Camarga sembla que, per la depredació, entre les 10.000 i 15.000 parelles no han criat, i a Fuente de Piedra, per la sequera, tampoc”, alerta Vidal.
Fins enguany el flamenc s’ha reproduït al Delta 21cops, i les parelles han variat, entre 251 i 3.139. Dels 3.099 polls de flamencs anellats des del 2004, es calcula que s’han distribuït per 14 països. 

“És una experiència inoblidable”

“És una experiència inoblidable, que hauria de fer tothom una vegada a la vida.” Pere Vicente es va estrenar ahir com a voluntari en l’anellament de flamencs al Delta. Va venir expressament de Sant Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental). “Feia anys que ho coneixíem, perquè som voluntaris del centre de fauna salvatge de Torrefarrussa i estàvem pendents”, explicava ahir, encara amb el regust d’haver pogut participar en una activitat que feia quatre anys que no es veia al Delta. Precisament, Maria José Fernández ho repetia ahir, després de l’experiència del 2012. “És una sensació única: això d’estar fent com una cacera com si fos l’època primitiva és una experiència quasi de comunió amb la natura”, va explicar, després d’haver tornat al mar un dels 80 polls anellats. Un i altra tenen clar que ho tornaran a repetir. Tots dos, com la resta de voluntaris, van acabar la jornada amb un esmorzar de forquilla.

https://www.youtube.com/watch?v=7ltJUpj82os

Autor:

Periodista.