Immillorables sensacions les que ha donat el combinat sub-20 d’Espanya en el tercer i decisiu duel de la fase de classificació al grup B de l’Europeu que s’està disputant a Helsinki. S’han imposat per un contundent 90-71 a la selecció d’Israel, que afrontava el partit invicte i com a líder provisional de grup.

Espanya era conscient que necessitava un triomf superior als cinc punts per accedir al primer lloc i tenir un encreuament relativament més còmode als vuitens de final.

El primer quart arrancava amb un gran encert anotador des del perímetre, amb dos triples de cada equip de forma consecutiva. En la recta final del primer període una cistella de Jaume Sorolla li permetia als espanyols reduir les distàncies fins al 21-22.

Ha estat al segon període quan el combinat espanyol ha trencat el partit, fruit d’un elevat percentatge i encert anotador, sobretot quan faltaven 3:41 per al descans. En aquest moment, el partit restava emparellat a 31 punts, però un parcial de 14-0 li permetia als d’Orenga marxar als vestidors amb un còmode avantatge de 45 a 31.

A la represa, Espanya ha sortit molt concentrat per evitar que els israelites eixuguessin el desavantatge. Per contra han estat els espanyols qui han seguit molt encertats de cara a cistella i han aconseguit passar de la barrera dels 20 punts a favor, en un tram final on ha brillat la figura del pívot tortosí Jaume Sorolla, que ha contribuït amb el triomf espanyol amb 10 punts, tres rebots ofensius i un en defensa, havent jugat dinou minuts i vint-i-vuit segons. Un parcial de 30 a 23 que ha deixat el marcador amb un provisional de 75-54.

Al darrer temps, Israel ha intentat una tímida reacció amb un parcial de 0-6, però la victòria espanyola no ha perillat en cap moment, tot i el parcial desfavorable dels darrers deu minuts de joc en els quals s’ha imposat Israel per 15 a 17.

En l’altre compromís del grup B, l’amfitrió Finlàndia s’ha imposat per 70-65 a França. Uns resultats que han provocat un triple empat a cinc punts entre Espanya (que ha sigut líder per comptar amb millor bàsquet-average), Finlàndia i Israel, mentre que França ha tancat el grup amb tres punts.

 

HONGRIA, RIVAL DE DIMECRES ALS VUITENS DE FINAL (16:15 h.)

Demà dimecres arranca la fase final, amb els partits de vuitens de final. Hongria com a quart classificat del grup A, s’encreuarà amb Espanya a partir de les 15:15 hores de la tarda. Els hongaresos de moment no coneixen la victòria a l’europeu de Helsinki, després d’encadenar tres derrotes abultades davant Alemanya (44-92), Lituània (128-69) i Turquia (81-64). Són a més fins ara, l’equip amb menor coeficient d’anotació (177 punts en quatre partits) de les setze seleccions participants.

En la fase de preparació de cara a l’europeu hi ha dos precedents entre espanyols i hongaresos, amb dos partits que s’han resolt favorablement a Espanya. Al torneig de Platja d’Aro triomf ajustat espanyol per 69-65, mentre que en el torneig d’Itàlia el 10 de juliol els deixebles d’Orenga s’imposaven per 100 a 62.

Foto: Jaume Sorolla, a primer terme de la imatge amb el dorsal 13, ha contribuït amb 10 punts en el triomf d’Espanya. Foto: FIBA