Amb més d’un miler d’esdeveniments a 75 localitats, el festival Pint of Science omplirà de ciència bars de tot el país els dies 19, 20 i 21 de maig. A través de xerrades divulgatives, monòlegs o experiments entre 20 i 30 minuts de durada, investigadores i investigadors de totes les àrees del coneixement compartiran la seva feina en un ambient molt diferent de l’habitual.
A Tortosa, Pint of Science se celebrarà al bar Botànic el 19 de maig a les 19.00 hores, amb un total de quatre xerrades científiques que cobriran les temàtiques ‘Planeta Terra’, ‘El nostre cos’ i ‘Dels àtoms a les galàxies’. Entre els investigadors i investigadores que participen en aquesta edició a Tortosa hi ha Pere Luque Pino, que ajudarà a descobrir la biodiversitat de la Terra i la seva història; Víctor Navas Portella, que explicarà les anomalies que alteren la ionosfera; José Luis Sánchez Rodríguez, que mostrarà com l’ecografia clínica permet millorar la eficiència en l’atenció primària, i Xavier Porras Pla, que explicarà les curiositats més desconegudes dels ratpenats. La programació completa es pot consultar a la web https://pintofscience.es/events/tortosa.
A Amposta, Pint of Science se celebrarà al bar Lo Llar el 21 de maig a les 19.00 hores, amb un total de quatre xerrades científiques que cobriran les temàtiques ‘Planeta Terra’, ‘El nostre cos’ i ‘Ment meravellosa’. Alguns dels exemples de la programació d’Amposta es troben María García Altares, que parlarà del tauró Spielberg; Elena Juanós Álvarez, que explicarà com les infermeres poden identificar i intervenir en pacients de conductes suïcides; Claudia Curto Romeu, que exposarà el funcionament de l’Escola del Cuidar, l’espai de cuidadors d’Amposta, i Olga Casanova Callau, que compartirà els resultats d’utilitzar gels energètics durant el part. La programació completa es pugui consultar a la web https://pintofscience.es/events/amposta.
Un dels objectius de l’organització és establir el diàleg directe entre els investigadors i la societat. Sandra Medrano Garcia, investigadora postdoctoral i responsable de Comunicació d’aquesta edició, explica que “solem pensar que la ciència és complicada, però és perquè potser no ens l’han explicat bé. Pint of Science és especial perquè fem servir un llenguatge comprensible i als bars es crea un ambient únic, proper, que incita els assistents a fer preguntes i que tots aprenguem ciència”.
En l’àmbit nacional algunes de les altres novetats d’aquesta edició que es podran trobar a altres localitats espanyoles seran Pint Kids, una sèrie de xerrades i tallers destinats al públic infantil ifamiliar que es pot veure a la web del festival; Pinta a Bulo, iniciativa en col·laboració amb Infoveritas, que proporcionarà formació als ponents i eines als assistents per combatre la desinformació científica a les xerrades; i Pintífiques, una exposició que recorre les estacions d’Adif per donar a conèixer les investigacions d’una vintena de científiques espanyoles.
Carlos Peris Torres, coordinador nacional de Pint of Science i també investigador, comenta que “cada edició de Pint of Science és una aventura, cadascuna de les 1000 xerrades que hi haurà aquest any a tot el país serà una oportunitat d’inspirar i de despertar vocacions. Cada interacció amb el públic és un recordatori de per què fem això, perquè la Ciència no és només coneixement, també és passió, emoció i connexió humana”