La 20a edició del Festival Deltebre Dansa se celebrarà del 7 al 20 al de juliol. I ho farà convertit en un referent internacional de la dansa, el circ i les arts escèniques. Enguany se celebraran les dues dècades amb una exposició que recopilarà fotografies i materials de vídeo d’aquests anys d’història del festival. S’inaugura el 30 de maig al Teatre La Llanterna de Móra d’Ebre i es podrà veure a Deltebre durant els dies del festival. L’exposició també farà parada a Tortosa.
Una de les altres novetats és l’audició exclusiva per als participants dels tallers professionals que es realitzarà el dissabte 19 de juliol amb la reconeguda coreògrafa britànica Jasmin Vardimon, per al Diploma de Desenvolupament Professional JV2. Els escollits podran rebre una formació en dansa de sis mesos amb la pròpia Vardimon al seu prestigiós centre a Ashford (Regne Unit), una oportunitat única perquè ballarins professionals es formin amb una de les figures més reconegudes de la dansa contemporània i el teatre físic.
També com a novetat, el diumenge 13 de juliol es realitzarà el ‘Showcase Deltebre Dansa: Emerging Voices Dance’, una mostra de peces de 10 minuts creades pels participants i preseleccionades per la direcció del festival. Aquestes obres seran considerades per a formar part de la programació de la propera edició del festival (2026) i/o per a una residència a l’Obrador, espai de creació de Deltebre.
La selecció del professorat per a aquesta edició respon a una clara voluntat de connectar l’excel·lència artística amb la realitat del món escènic actual
Un dels pilars fonamentals del festival és la formació de professionals. La selecció del professorat per a aquesta edició respon a una clara voluntat de connectar l’excel·lència artística amb la realitat del món escènic actual. Una proposta pedagògica diversa i representativa de diferents maneres d’entendre el cos, el moviment i la creació, combinant figures consagrades amb veus emergents que aporten noves perspectives.
Seguint la línia pedagògica construïda al llarg d’aquests 20 anys de trajectòria, s’ha convidat de nou a grans figures que han solidificat aquesta identitat pròpia del festival, consolidant un espai de trobada intergeneracional i internacional de gran valor artístic. Aquesta varietat de mirades permet que els participants experimentin processos de treball enriquidors i obrin ponts cap a futurs professionals més amplis, diversos i compromesos.
Cada any, Deltebre Dansa reuneix participants de més de 50 nacionalitats. De la programació s’ha avançat la presència de la companyia Kampai amb ‘Kompass’ i de Mucha Muchaca, amb l’espectacle del mateix nom
Cada any, Deltebre Dansa reuneix participants de més de 50 nacionalitats. Artistes i públic viatgen fins al Delta no només per formar-se o gaudir d’espectacles, sinó per viure una experiència única, on natura, cultura i comunitat s’entrellacen de manera orgànica. El que va començar com un públic local encuriosit, s’ha convertit en una comunitat fidel i apassionada, amb gran criteri i sensibilitat cap a les arts escèniques contemporànies. Aplaudeixen, s’emocionen, reflexionen, comparteixen. La seva presència i complicitat converteixen cada funció en una experiència viva, única i irrepetible. Sense aquest públic, el festival no tindria ànima.
Pel que fa a la programació, aquests són dels espectacles que s’han avançat:
KOMPASS – Companyia Kampai
Ja se està fent de nit quan la família es reuneix arran de la taula. S’escolten les manetes del rellotge i creix un arbre. El temps llisca per dintre de les finestres mal tancades i s’introdueix dins de la foto familiar. Cada nit, la imatge canvia i amb ella l’arbre, i les seves diferents postures.
Kampai va néixer de l’impuls d’ajuntar-se diversos ballarins procedents de les danses urbanes amb una visió similar del moviment, la dansa i la música. Jugar, provar i compartir eren les seves principals tasques i motivacions per compartir temps, espai i, sobretot, molt moviment. D’aquesta manera tan espontània i natural va sorgir el col·lectiu creant petites peces de dansa per mostrar-les a diferents concursos de danses urbanes o en escenaris com el del Festival Hop al Sismògraf d’Olot. El segell de la companyia és la capacitat de representar el ritme amb una gran precisió i connexió mitjançant la dansa i el moviment, i que, precisament això, és el que fa que l’espectador, potser no molt familiaritzat amb la narrativa contemporània de la dansa, pugui connectar i vibrar amb el que està presenciant.
Actualment, Kampai està format pels ballarins: Iby, Pau Arnal, Kenya Sauer i Manel Cabeza, amb el suport d’Anna Conde en producció, amb base a Barcelona.
Mucha Muchacha – Mucha Muchacha
Mucha Muchacha reprèn alguns mites universals de la dansa per a reinterpretar-los i veure com es transformen: la Haka neozelandesa de les guerreres maoris, l’assassinat d’una verge a La Consagració de la Primavera o el tràngol col·lectiu del Bolero de Ravel. La peça es construeix a partir de la tensió entre dues forces: el tradicional i el contemporani. Una obra de dansa contemporània, una declaració d’intencions al voltant del moviment, la comunitat, la feminitat i la cerimònia.
Companyia fundada per Ana Botía, Marta Mármol, Belén Martí Lluch i Marina de Remedios en 2019. Com a jove companyia formada en dansa espanyola i flamenc, treballen des de la contemporaneïtat, estant en relació amb el context actual de les arts vives, dialogant i incorporant altres formes de llenguatge que potenciïn el contacte i la proximitat amb l’espectador, sempre amb un fort compromís amb la innovació escènica.
“Desitgem endinsar-nos en la història, no per a fer-la nostra ni per a reproduir el que ja existeix, sinó per a utilitzar-la com a querosè, com a combustible d’una reflexió crítica i humana de la nostra realitat, podent així poder construir un corpus que ens alimenti i ens nodreixi, que ens connecti amb el primari i amb l’instintiu, però també amb la subtilesa i amb la raó; un projecte que obre noves realitats i imaginaris, generant així una experiència col·lectiva profunda i celebrant el futur”.
Deltebre Dansa és un projecte fundat i organitzat per la companyia ROPA / Roberto Olivan Performing Arts i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ministerio de Cultura y Deporte i l’Ajuntament de Deltebre.