El segell Festivals Terres de l’Ebre, una iniciativa de Col·lectiu Cultura, engega aquesta temporada un pla pioner per millorar l’accessibilitat i la sostenibilitat dels projectes culturals del territori, en aquest cas els festivals. Així, aquest 2025, la marca coordinarà un servei d’autobús intercomarcal per facilitar els desplaçaments d’anada i tornada.
Terres de l’Ebre és un territori que aplega 4 comarques, 175 000 habitants i una superfície de 3.200 km2. Un territori geogràficament dispers amb unes característiques paisatgístiques, econòmiques i polítiques molt diverses, de manera que l’accessibilitat a la cultura és un repte. Per això, la marca Festivals Terres de l’Ebre, juntament amb la plataforma Surtdecasa, ha impulsat un pla pilot pioner a Catalunya per millorar la mobilitat, reduir la petjada de carboni i ampliar els públics territorials, especialment joves sense carnet de conduir i persones grans.
Una experiència única i immersiva
El Bus FTE recorrerà les quatre comarques de les Terres de l’Ebre durant el dia central de cada festival, facilitant el desplaçament còmode i segur a públics d’arreu del territori. Amb això, es tracta d’una proposta que va molt més enllà del simple trajecte: una experiència 360°, on el viatge inclourà activitats, sortejos, packs i entrades exclusives per als usuaris del servei.
El funcionament
Els tiquets, amb un preu de 6 € (anada i tornada), es podran adquirir de manera molt intuïtiva a través de la botiga en línia del portal d’oci i cultura Surtdecasa: https://surtdecasa.store. En el moment de la compra, l’usuari podrà seleccionar la parada des d’on vol pujar. El procés de reserva es tancarà entre dos i quatre dies abans de cada esdeveniment.
Cal tenir en compte que aquest servei té un cost real de 10 euros per bitllet per a l’organització. Tot i això, l’usuari només n’assumeix 6 euros, amb les despeses de gestió incloses.
El Bus FTE no és un servei públic, sinó una iniciativa privada impulsada per la marca Festivals Terres de l’Ebre, en col·laboració amb Surtdecasa SCCL. Aquesta acció neix amb el suport de la Diputació de Tarragona, l’Institut de Cultura de la Generalitat i l’Idece.
Un procès de diagnosi
Aquest nou servei és el resultat d’un procés de diagnosi coordinat per FTE, que ha permès extreure indicadors socioeconòmics per modelar accions relacionades amb la gestió de residus, el consum energètic i l’anàlisi de la procedència del públic i el seu mitjà de transport. Durant el 2024, deu dels setze festivals han participat en una consultoria mediambiental especialitzada, realitzada pel despatx Gabeiras & Asociados, que ha permès definir prioritats i establir un pla d’acció conjunt per millorar la sostenibilitat dels diversos projectes culturals.
La marca Festivals Terres de l’Ebre, la primera iniciativa privada que dinamitza i unifica un sector i un territori, compta actualment amb 16 festivals adherits: A Cel Obert, Artèria Tortosa, Deltebre Dansa, EbreLumen, Eufònic – Arts sonores, visuals i digital- performatives, FRONT – Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau, Mostra de Jazz de Tortosa, In-FCTA, Jornades Musicals de l’Ermita de la Pietat, Les Nits de Tyrika, Músiques en Terres de Cruïlla, Proto-FEST, Rihihiu, Terres Travel Festival, Som(riu) i TOCA’M.
Les rutes dels festivals de primavera-estiu
17 de maig – Festival de videomaoping a la natura Ebrelumen a Benissanet.
Trajecte: Amposta, Tortosa, Xerta i Benissanet.
24 de maig – Festival de piano TOCA’M a Tortosa.
Trajecte: Móra d’Ebre, Gandesa, Xerta, Tortosa.
21 de juny – Som(riu) Fest a Aldover.
Trajecte: Móra d’Ebre, Gandesa, Aldover.
2 de juliol – Mostra de Jazz a Tortosa.
Trajecte Móra d’Ebre, Gandesa, Xerta, Tortosa.
6 de juliol – Jornades Musicals a l’Ermita de la Pietat a Ulldecona.
Trajecte: Móra d’Ebre, Gandesa, Tortosa, Ulldecona.
12 de juliol – Eufònic a Amposta.
Trajecte: Móra d’Ebre, Gandesa, Xerta, Tortosa, Amposta.
La primera ruta
La primera ruta del servei de transport cultural Festivals Terres de l’Ebre arrenca de la mà del Festival EbreLumen, que ens portarà fins a Benissanet el pròxim 17 de maig. Serà una experiència única i amb caràcter exclusiu per a els usuaris del servei, que podran descobrir espais com la biblioteca del poble, el refugi antiaeri i altres sorpreses preparades especialment per a l’ocasió. Aquesta proposta és possible gràcies a la col·laboració amb l’Ajuntament de Benissanet, que dona suport a la iniciativa i obre les portes del municipi per viure la cultura en moviment.
Els col·laboradors
La cooperativa Surtdecasa, especializada en cultura i comunicació, sempre ha tingut en el seu ADN la voluntat d’articular els territoris a través de la difusió de propostes culturals. Amb aquest objectiu en comú, Surtdecasa s’uneix a la marca Festivals Terres de l’Ebre per, precisament, sumar esforços i fer que aquesta articulació territorial vagi més enllà de la difusió i es converteixi en una experiència real i accessible per a tothom.
Blai Peris és una marca de la Terra Alta especialitzada en olives empeltre tractades de manera natural i sense líquids. Fundada el 1986, combina tradició familiar i innovació per oferir productes de qualitat amb identitat pròpia. Ofereixen també olivades i salses elaborades artesanalment. Aposten pel territori, la sostenibilitat i l’exportació internacional.
La Cooperativa Agrícola de Godall, fundada el 1949 al Montsià, produeix oli d’oliva verge extra de varietats locals com morruda i farga, amb olives de collita pròpia. Compromesa amb la sostenibilitat i el territori, la cooperativa aposta per la venda de proximitat i el turisme oleícola.
Solo Houses és un projecte arquitectònic singular situat a la comarca del Matarranya, a Terol, prop del Parc Natural dels Ports. Impulsat pels galeristes Christian Bourdais i Eva Albarrán, el projecte consisteix en la creació d’una col·lecció de cases de vacances dissenyades per arquitectes internacionals de renom, amb total llibertat creativa per explorar noves formes d’habitatge integrades en la natura.
TRESC (Club Català de Cultura) és una comunitat cultural fundada el 2006 que ofereix als seus socis descomptes i avantatges en teatre, cinema, concerts, festivals i activitats culturals arreu de Catalunya. Amb més de 40.000 membres, promou el consum cultural i la participació activa en l’escena artística del país.
El Grup EbreMedia és un conglomerat de comunicació amb seu a Tortosa, que té com a missió explicar, connectar i impulsar les Terres de l’Ebre mitjançant diversos mitjans i serveis. Amb una mirada arrelada al territori i una projecció cap al futur, treballen per fer valdre allò que els fa únics, creant vincles, generant impacte i fent que cada història arribi on ha d’arribar.
EbreXperience és un portal temàtic i audiovisual dedicat a promocionar i potenciar els atractius turístics de les Terres de l’Ebre, una regió del sud de Catalunya reconeguda com a Reserva de la Biosfera per la UNESCO des de 2013 . El seu objectiu és oferir idees i propostes per viure experiències turístiques en aquest territori únic.
OCINE és una empresa catalana amb més de 80 anys d’història dedicada a l’exhibició cinematogràfica. Fundada el 1943 a Olot, actualment gestiona més de 30 cinemes entre Espanya i França. Va ser pionera en el model de multisales a Catalunya. Combina innovació tecnològica amb una clara vocació cultural. OCINE aposta pel cinema com a experiència social i de qualitat.
Informació pràctica
Web Festivals Terres de l’Ebre: https://festivalsterresdelebre.com/
Botiga Surtdecasa per comprar els bitllets: https://surtdecasa.store