El ple de l’Ajuntament de Tortosa ha aprovat avui per unanimitat els preus públics de les llars d’infants municipals que començaran el servei el curs vinent, una al barri de Ferreries i l’altra al Temple. Un preu que s’establirà en funció de la renda familiar, concretament s’establiran nou trams i es calcularan les quotes en funció de l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) amb l’objectiu de garantir el principi d’equitat en l’accés de les famílies al servei.
El preu públic del servei d’escolarització en jornada completa a les llars d’infants municipals (de 8.45 a 12.00 i de 15.00 a 17.15), tindrà una quota mínima mensual de 37 euros, i hi haurà nou trams amb reducció de la quota. “Amb aquesta mesura treballem contra la segregació escolar i per una educació més justa, equilibrada i equitativa”, ha dit l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan. La implementació de la tarifació social a les llars d’infants municipals és un dels acords del govern municipal amb la CUP.
L’alumnat d’infantil 2 quedarà exempt del pagament d’aquesta quota, ja que l’escolarització de 2 a 3 anys és gratuïta en els centres de titularitat pública.
També s’aplicarà la tarifació social en el servei de menjador i acollida, mentre que hi haurà un preu de matrícula, una única quota de 30 euros o 20 euros en cas de tarifa reduïda. Per la seua banda, el regidor d’Educació, Víctor Grau, ha agraït el suport de tots els grups polítics, així com la feina feta pels tècnics municipals. Pel que fa al període de preinscripció a les llars d’infants serà del 8 al 21 de maig.
El plenari ordinari del mes de maig també ha aprovat la modificació de la relació valorada de llocs de treball de l’ajuntament. Un canvi vinculat amb la creació del servei de llars d’infants municipal, ja que s’incorporen nous llocs de treball de tècnic/a auxiliar de les llars, mestre i director/a.
D’altra banda, el ple ha aprovat el conveni amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya pel programa de mediació per al lloguer social (2025-2027); la designació de la regidora de Memòria Democràtica, Mar Lleixà, com a representant municipal al Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre i el programa de bous a la plaça als Reguers els dies 21 i 22 de juny. En aquest punt només la CUP ha votat en contra. ERC, Junts per Tortosa i PSC ho han fet a favor i Movem s’ha abstingut. La votació s’ha fet a mà alçada a petició del grup Movem Tortosa-PSC, tal com ha especificat Jordan, a petició de la portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé.
El model de gestió de l’empresa de l’aigua
En l’apartat de les mocions s’ha acordat retirar de l’ordre del dia la proposta ciutadana per demanar la creació de la Taula de recuperació de Jesús per realitzar el catàleg de mesures concretes a dur a terme. L’argument ha estat el de permetre que primer es pugui debatre a l’EMD de Jesús.
Finalment, s’ha aprovat la moció de la CUP per la remunicipalització de l’Empresa Municipal de Serveis Públics responsable de la gestió de l’aigua i amb participació d’Aigües de València com a soci privat, amb els vots a favor dels anticapitalistes, ERC, Movem Tortosa-PSC i el vot en contra de Junts per Tortosa. La republicana Mar Lleixà ha considerat que “és hora d’iniciar aquest estudi per impulsar un model que garanteixi el dret a l’aigua com a bé comú”. El socialista Víctor Grau considerava que “l’aigua és un bé escàs i essencial que cal gestionar-lo amb responsabilitat, transparència i una clara vocació de bé comú”, evitant “el seu malbaratament”. Alhora, creia arribat el moment de “valorar el millor camí de futur, inclòs el balanç de col·laboració publicoprivada” actual. Però en aquest entretemps, assegurava, “cal recuperar el compromís contractual pel que fa a les inversions en infraestructures i millora de la xarxa” i que els criteris per fixar el preu del servei “prioritzin l’interès general de la nostra ciutadania un ús sostenible de l’aigua”.
Per la seva banda, Roigé reduïa la moció a una nova mostra de “postureig” de la CUP per “fer alguna cosa al ple per semblar que no li han donat un xec en blanc a l’equip de govern. Els acords de la moció són molt rellevants i canviaran la història de l’Ajuntament de Tortosa i de l’empresa d’aigües. Espòiler: d’aquí dos anys estarem exactament igual que ara”, ironitzava. “I per remunicipalitzar no fa falta un estudi: només cal esperar al final de la concessió”, etzibava, recordant totes les inversions fetes en la xarxa en la present composició de l’empresa. Un aspecte que la regidora cupaire, Selene Alberich, ha rebatut afirmant que, malgrat tot plegat, “es perd la meitat de l’aigua que s’injecta a la xarxa. I sobre l’aspecte de remunicipalització, vosaltres ja ho vau redactar molt bé -en referència a Junts per Tortosa- perquè això no sigui possible. Implica una indemnització per al soci privat que és impossible d’assumir per aquest ajuntament”.