La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha admès que la situació de Rodalies és “inacceptable” i ha assegurat que la Generalitat ha traslladat amb “urgència i contundència” la necessitat que millori al Ministeri de Transports, Renfe i Adif. “No tinc inconvenient per dir-ho tan clar”, ha assenyalat Paneque a la Comissió de Territori, on ha reclamat la col·laboració de les institucions i els grups polítics. Paneque ha recordat la “desinversió històrica” a la xarxa i que actualment hi ha nombroses actuacions en marxa a la infraestructura i que aquestes causen incidències. Al mateix temps, ha anunciat millores en el sistema d’informació i dit que la comunicació “ha de ser clara i ràpida” i mitjançant canals “coherents i útils”.
La consellera ha reiterat que a la xarxa de Rodalies hi ha una “desinversió històrica” i que ara hi ha molts treballs en marxa a la xarxa dins del Pla Rodalies 2020-2030 com dues de les causes que provoquen incidències actualment en el servei
La consellera ha reiterat que a la xarxa de Rodalies hi ha una “desinversió històrica” i que ara hi ha molts treballs en marxa a la xarxa dins del Pla Rodalies 2020-2030 com dues de les causes que provoquen incidències actualment en el servei i que fa que la xarxa sigui “fràgil i amb importants necessitats d’actuacions correctives”. Segons les dades que ha aportat la consellera al Parlament hi ha que el nombre d’incidències s’ha multiplicat per 2,5 a la xarxa de Rodalies.
D’entre les actuacions destacades, ha citat les obres al túnel de Roda de Berà, uns treballs que van finalitzar fa pocs dies, però el restabliment del servei no va ser l’esperat ja que van mancar dies de marxa blanca (proves de la infraestructura sense passatgers) i es van acumular nombrosos retards. A més, encara falten finalitzar els treballs a Sant Vicenç de Calders, ha comentat.
Actualment, hi ha més de 400.000 persones que diàriament pugen a un tren de Rodalies i es preveu que al 2030 ja en siguin 500.000
També ha apuntat a l’augment demogràfic, tenint en compte que Catalunya ha passat en poc temps dels 6 milions als 8,5 milions i que va camí cap als 10 milions, ha dit. Actualment, hi ha més de 400.000 persones que diàriament pugen a un tren de Rodalies i es preveu que el 2030 ja en siguin 500.000.
En la seva intervenció, Paneque ha explicat que hi ha 183 obres en marxa actualment a la xarxa de Rodalies i la inversió de l’Estat és de les “més importants de les últimes dècades”. Es tracta de treballs a la catenària, de reposició d’actius referents a la senyalització, a túnels i trinxeres i a la infraestructura, segons ha detallat. La consellera també ha fet una radiografia actual i ha citat els túnels congestionats cap a Sants, que absorbeixen uns 24 trens per hora; o els trams de via única a l’R3 i l’R1, que en els anys vinents alguns d’ells haurien de desdoblar-se, d’acord amb les previsions. Així mateix, ha deixat clar que les obres de la Sagrera són “importantíssimes” per a la futura millora del servei.
Així mateix, ha recordat que el material de Renfe, en general, és antic i que ja hi ha una comanda de 110 trens a Alstom, dels quals 54 serviran per ampliar el parc
Així mateix, ha recordat que el material de Renfe, en general, és antic i que ja hi ha una comanda de 110 trens a Alstom, dels quals 54 serviran per ampliar el parc. A finals d’any, començaran a circular les primeres unitats i se n’entregaran entre tres i quatre al mes fins a completar la renovació de la flota, que disposarà de més capacitat i que circulant en doble composició permetrà encabir més usuaris per viatge. Ara, ha admès, es donen casos de supressions de servei, circulació amb composició simple (fet que causa sobreocupacions) i la impossibilitat de posar més freqüències. D’altra banda, la manca de tallers per fer el manteniment adequat també deixa algunes unitats fora de servei.
La consellera també ha fet una menció especial a la informació als usuaris. Ha reconegut que cal millorar-la perquè els usuaris puguin prendre alternatives de transport i ha anunciat que aquesta setmana s’està reforçant el centre operatiu i d’atenció al client per millorar la comunicació amb el viatger. D’altra banda, ha anunciat la creació d’una unitat específica de seguretat ferroviària i la implantació de càmeres de videoanàlisi. “La meitat de les incidències de l’Estat són a Catalunya”, ha recordat.
Paneque ha avisat que el procés per assolir un millora a la xarxa “no serà fàcil ni immediat” però ha reivindicat que “s’han posat els pilars per tenir el sistema de ferrocarrils que Catalunya es mereix”
Amb tot, Paneque ha avisat que el procés per assolir un millora a la xarxa “no serà fàcil ni immediat” però ha reivindicat que “s’han posat els pilars per tenir el sistema de ferrocarrils que Catalunya es mereix”. “La situació és la que és i si es parla amb usuaris i treballadors s’ha permès avançar massa en desànim. Els deures pendents s’han acumulat massa temps”, ha dit.
Sobre el traspàs, la consellera ha defensat que avança cap a “materialitzacions concretíssimes” i ha assegurat que el traspàs serà “efectiu i una realitat perquè la governança del servei es pugui fer des de Catalunya i des de la proximitat”. A més, ha recordat que l’acord amb l’Estat preveu la creació de l’empresa Rodalies de Catalunya i ha afirmat que “és un pas fonamental per a una transició ordenada”.
Paneque ha insistit que l’empresa es dotarà del personal i del material per poder operar i ha tornat a garantir als treballadors els seus drets sindicals i laborals. “Són acords que aquest Govern complirà de la primera a l’última lletra”, ha afegit Paneque, que ha comentat que no hi ha hagut cap pas que no s’hagi fet en col·laboració amb l’Estat”.