El Congrés de la UGT de les Terres de l’Ebre celebrat el passat 12 de març, que va validar el recanvi de Valentí Marín a la secretaria general per Moisés Fabra, va servir també per posar fil a l’agulla i marca agenda per resoldre problemàtiques laborals existents al territori. I en aquest capítol va aprovar una resolució per denunciar la situació de precarietat laboral que afecta els treballadors i treballadores del sector de la recollida de residus, neteja viària i sanejament al territori. La manca de compromís tant de les administracions públiques com de les empreses adjudicatàries ha portat aquest sector a una situació límit, segons afirmen des del sindicat en una nota de premsa feta pública aquest dilluns, amb condicions laborals molt per sota de les que es registren en altres zones de la demarcació.
La majoria d’empreses adjudicatàries argumenten que els plecs de condicions laborals no permeten millorar els salaris i les condicions de treball. Això ha provocat que, durant més d’una dècada, les treballadores i els treballadors no hagin experimentat cap millora substancial en els seus sous ni en les seves condicions laborals. I des de la UGT s’apunten casos “com els d’Urbaser a Amposta, CLD a les deixalleries del Baix Ebre i Montsià, Acciona a Tortosa i Fomento en la recollida de residus del Baix Ebre i Montsià”. Tot ells són “exemples clars del que des del sindicat consideren com una política sistemàtica de retallades i precarització que afecta greument els drets dels treballadors i posa en risc la qualitat del servei prestat”.
Davant d’aquesta situació, el congrés d’UGT de les Terres de l’Ebre exigeix tot un seguit de punts:
- Una revisió immediata dels contractes públics per garantir salaris i condicions laborals dignes.
- Un increment salarial urgent per compensar la pèrdua de poder adquisitiu dels últims anys.
- El compliment rigorós dels convenis col·lectius per part de les empreses adjudicatàries.
- Accions sindicals i legals per denunciar la precarització i exigir millores laborals.
- Un compromís ferm de les administracions per garantir un tracte just als treballadors del sector.
- Mecanismes de seguiment per assegurar que es compleixin les millores establertes.
- Una campanya de sensibilització per informar la ciutadania sobre la greu situació del sector.
El que està passant al sector del sanejament a les Terres de l’Ebre és, en paraules de Josep Espinós, secretari comarcal d’UGT- Serveis Públics de Terres de l’Ebre, “inadmissible. No podem permetre que els treballadors d’aquesta zona estiguin en pitjors condicions que els de la resta de la província. És hora que les administracions i empreses assumeixin la seva responsabilitat i garanteixin unes condicions laborals dignes”.
Aquesta resolució serà traslladada a les administracions locals, al COPATE i a les empreses adjudicatàries per exigir accions immediates. El Congrés reitera el seu compromís per continuar lluitant per la dignificació del sector i no descarta noves mobilitzacions si la situació no millora.