El grup comarcal de Junts pel Baix Ebre ha presentat dos mocions per debatre al pròxim ple del Consell Comarcal que se celebrarà este divendres 28 de febrer. La primera de les propostes demana posar fre a les ocupacions il·legals. En la moció, es constata que la legislació vigent i la seua aplicació “no és prou àgil ni efectiva” per recuperar la possessió dels habitatges i immobles ocupats. El portaveu de Junts pel Baix Ebre, Òscar Ologaray, ha assegurat que “este fet genera una situació d’impotència tant a veïns, propietaris com als ajuntaments de les poblacions afectades que no disposen de prou eines”.
Estes ocupacions sovint es duen a terme en immobles propietat d’entitats financeres, fons d’inversió, la Sareb o persones jurídiques, fet que comporta que la propietat no emprengui mesures legals en contra d’este fenomen i, quan les emprèn, si és un petit propietari, es pot trobar sense solucions i amb nous problemes, com que el facin responsable de mantenir la situació d’ocupació il·legal de la propietat. Com constata la moció de Junts pel Baix Ebre “esta problemàtica s’ha anat accentuant durant la darrera dècada, fins a arribar a pics de l’entorn de més de 9000 ocupacions delinqüencials a l’any a Catalunya des de l’any 2021, segons la Conselleria d’Interior”.
Des de Junts per Catalunya ja es va impulsar una llei per empoderar els ajuntaments per poder acabar amb estes ocupacions conflictives i delinqüencials en el cas que el propietari no actuï i sigui un gran tenidor, un fons o un banc. “Cal donar recorregut a noves propostes per donar resposta a este greu problema que afecta la seguretat i la convivència veïnal, i cal fer-ho en la línia del que s’està fent en altres països europeus, on la regulació davant aquest tipus d’ocupacions delinqüencials i conflictives permet actuar a l’Administració i resoldre la situació de manera ràpida i amb garanties”, ha afegit Ologaray.
En este sentit, estes mesures contra les ocupacions il·legals no poden anar deslligades de la pertinent atenció a l’emergència associada a ocupacions que es produeixen a causa de situacions de vulnerabilitat. En tot cas, s’ha de garantir al propietari la recuperació de l’habitatge l’abans possible i el propietari no ha d’assumir les càrregues que corresponen a l’Administració. “L’accés a un habitatge digne és un dret, així com ho és el dret a la propietat i Junts pel Baix Ebre defensem que l’Administració ha de ser capaç de defensar i garantir ambdós drets, l’un sense detriment de l’altre”, ha afegit Ologaray.
Així, la moció demana constatar la greu problemàtica que generen les ocupacions delinqüencials d’immobles i la inseguretat jurídica que se’n deriva i que agreuja les dificultats d’accés a l’habitatge; donar suport a les iniciatives legislatives en l’àmbit estatal que vagin en la línia de: potenciar l’adopció de mesures cautelars, establint una mesura cautelar urgent de desallotjament quan s’interposi una denúncia; garantir que la recuperació possessòria es produeixi en un termini màxim de 48 hores; que es modifiqui la Llei d’Enjudiciament Criminal per a realitzar judicis immediats per usurpació d’immoble; considerar flagrants els delictes de violació de domicili i d’usurpació d’immobles des que es produeix l’ocupació; eliminar els requisits de procedibilitat, suprimir el tràmit incidental de vulnerabilitat econòmica, i vehicular la protecció d’estos col·lectius a través de la notificació a les administracions.
Així mateix, la proposta també dona suport a les iniciatives legislatives al Parlament de Catalunya que vagin en la línia de: permetre que les comunitats de propietaris puguin exercir l’acció contra l’ocupació il·legal; i establir sancions per aquelles persones jurídiques grans tenidores que no desocupin o mantinguin els habitatges injustificadament desocupats. També insta el Parlament de Catalunya a iniciar una ponència conjunta per tal de redactar una nova Llei de l’Habitatge de Catalunya que doni resposta consensuada a totes les problemàtiques en aquest àmbit; insta els ajuntaments de la comarca a fer efectiva la legitimitat activa contra les ocupacions en els casos que els atorga la llei.
Suport a la declaració de Prada
D’altra banda, el grup comarcal de Junts pel Baix Ebre també presenta una moció de suport a la declaració de Prada, un document que representa un crit d’alerta necessari davant la preocupant situació del català.
Els resultats de la darrera enquesta d’usos lingüístics, publicada este mes de febrer, determinen que l’ús del català està en un clar retrocés, assegurant que només un terç dels catalans el parlen. Si bé és cert que les Terres de l’Ebre són el territori amb més parlants, la situació esdevé preocupant en analitzar altres zones de Catalunya.
El passat estiu es va signar a Prada de Conflent, en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, la “Declaració de Prada”, on es proposa un seguit d’accions per garantir la pervivència i el desenvolupament del català, entre les quals es troben la defensa dels drets lingüístics, la promoció del català en l’àmbit educatiu, la protecció del català en l’àmbit digital, i la coordinació d’accions entre les diferents institucions i territoris dels Països Catalans.