El sector català cada vegada aposta més per la vinya ecològica. El vi no sols ha de ser un producte de qualitat, sinó que també ha de ser sostenible i respectuós per al medi ambient. Aquest moviment, a portat una adaptació de molts pagesos i diferents mètodes de cultiu.
La viticultura ecològica i sostenible és un concepte que es basa en establir “bones pràctiques” que busquen el respecte pel medi ambient sense afectar a la qualitat dels cultius
Segons un article de Bioecoactual, el sector vitivinícola català aposta per la producció i l’elaboració de vins ecològics.
Amb 29.082 hectàrees, la vinya és el cultiu ecològic més desenvolupat a Catalunya i ja representa el 51,2% del total de vinya del territori., Pel que fa el percentatge de vinya ecològica cultivada a Catalunya, la província de Barcelona és la demarcació amb un percentatge de producció de vi ecològic més alt sobre el total, comptabilitzant el (66,3%). La segueixen les províncies de Lleida (57,8%), Girona (41,6%) i Tarragona (38,6%).
La viticultura ecològica i sostenible és un concepte que es basa en establir “bones pràctiques” que busquen el respecte pel medi ambient sense afectar a la qualitat dels cultius.
La proposta de desenvolupament sostenible, no sols en el món de la viticultura, sinó en general, va ser proposada per la Comissió Mundial sobre el Medi Ambient, o també coneguda com Comissió Brundtland. Aquest informe va ser creat per les les Nacions Unides l’any 1983 i va tenir un fort impacte en una conferència celebrada a Rio de Janeiro, l’any 1992.
Estem aconseguint aquests objectius?
L’objectiu principal era proposar estratègies ambientals per així promoure el desenvolupament sostenible. Aquest termini de sostenibilitat era molt aplicable a l’agricultura, i va començar a sonar amb força al món del vi. És per això que es van començar a investigar estratègies i establir definicions sobre la viticultura sostenible. A partir d’aquest moment, es van establir una sèrie d’objectius fonamentals, que són els següents:
– Conservació dels recursos naturals i protecció del medi ambient
– Sostenibilitat econòmica
– Protegir la salut i seguretat de les persones implicades en els sistemes de producció
Estem aconseguint aquests objectius???? Sembla ser… que aquesta sostenibilitat econòmica no està del tot reflectida en el preu del raïm, ni en el preu dels vins…