Per aquest 2025 hi ha bones notícies per al talent a les Terres de l’Ebre! Us explico uns quants factors que crec permetran tenir més oportunitats de treball qualificades a les nostres terres, possibilitant no haver de marxar fora i també permetent el retorn dels que ja havien marxat.
En els darrers anys, a les Terres de l’Ebre s’ha desplegat significativament la connectivitat amb 2 tecnologies: la fixa, mitjançant fibra òptica, i la mòbil, amb la 5a Generació de comunicacions mòbils (5G).
S’està reduint l’escletxa de connectivitat i l’entorn ens afavorirà en noves ofertes professionals
Quan ens connectàvem a la xarxa amb aparells de coure (ADSL), patíem el punt feble d’aquesta tecnologia que és la baixa qualitat de les connexions relacionada amb les distàncies dels cables. A les Terres de l’Ebre hem patit una bretxa de connectivitat important degut a la distribució de la població en nuclis petits i separats uns dels altres, en aquest aspecte cal valorar el paper dels petits operadors locals en proporcionar serveis de connexió a internet allà on es necessita.
Pel que fa a la connectivitat mòbil, les generacions 2G, 3G i 4G van cobrir principalment les zones més poblades, provocant també manca de cobertura a moltes zones del nostre territori amb poca densitat de població.
Ara la cosa està canviant, i ens permet ser més optimistes, les connexions de fibra òptica no perden qualitat amb la distància i, això, en entorns rurals significa que allà on tinguem aquest tipus de connexió estem en igualtat de condicions amb qualsevol altre ciutadà del món.
Amb la 5G passa una cosa semblant: aquesta tecnologia ha introduït una nova freqüència (700 MHz) que abans es feia servir per televisió digital terrestre i que té unes molt bones característiques tècniques de cobertura, alhora de fer-ser servir per connectar persones tindrem cobertura a llocs on abans no en teníem i gaudirem d’increment de velocitat i baixa latència.
Un factor socioeconòmic postpandèmia que també està afavorint el poder treballar des d’aquí és que moltes empreses ofereixen opcions de teletreball, per tant ja és possible cercar feina a empreses que no estan implantades aquí però que permeten teletreballar amb unes mínimes reunions presencials a la seu central, això pot permetre accedir a llocs de treball d’empreses de Tarragona, Reus, Barcelona, Saragossa, Castelló i València per posar exemples a unes 2 hores de distància.
Un altre factor territorial que ens impacta de ple són els fons de transició nuclear, que atrauran en breu la implantació de noves empreses que demandaran perfils professionals diversos.
En resum, com a territori veiem que s’està reduint força l’escletxa de connectivitat i que l’entorn ens afavoreix amb fórmules de teletreball i amb noves implantacions d’empreses!
El consell, als que esteu actius professionalment, és estar atent a aquestes noves oportunitats per poder retornar o no haver de marxar a treballar fora.
Es necessitaran equips híbrids de tecnòlegs i humanistes per fer avançar la intel·ligència artificial en tots els àmbits
Per als que esteu en etapa d’estudis, el consell, tal com està avançant la intel·ligència artificial (IA), és que us formeu en allò que us apassioni, us motivi, us faci tenir ganes de voler aprendre més, us faci tenir ganes d’experimentar i de ser millor dia a dia.
Perquè ho dic?, perquè ara mateix no està clar quines feines es veuran més o menys afectades pels canvis tecnològics, el que sí que es veu clar és que la IA serà una eina que afectarà TOTES les feines i àrees de coneixement, i els nous equips de treball ja no seran sols de tecnòlegs, sinó d’equips híbrids formats per tecnòlegs i humanistes que, junts, modelin els nous sistemes.
Ara, amb la IA es volen modelar i automatitzar tasques cognitives que fins ara sols podia fer el cervell, per tant faltaran aquests experts en totes les disciplines que puguin entrenar els models i que fent-ne ús en la seva feina els faci ser millors i més productius.