Junts per Tortosa ha presentat al·legacions contra l’aprovació provisional de la modificació pressupostària aprovada al ple del 3 de setembre, sol·licitant que es procedeixi a deixar sense efecte l’acord. El grup majoritari ja va alertar en comissió informativa de Governança Municipal, per escrit abans del ple, i fins a tres vegades durant la celebració del ple, que l’expedient estava incomplert, perquè no es motivava suficientment la necessitat “urgent i inajornable” de crear ara la plaça de cap de gabinet, suprimida per l’actual govern a principi de mandat.
La portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, ha recordat que l’article 11 de les bases d’execució del Pressupost i l’article 177 del RDL 2/2004, Regulador de les Hisendes Locals, determinen que per tal de procedir a una modificació pressupostària cal justificar la urgència de perquè es genera ara la necessitat i no s’espera al proper exercici. “El document elaborat pel tripartit no justifica ni la urgència ni la necessitat d’incrementar els càrrecs de confiança”, ha detallat.
Durant el ple, Junts per Tortosa va presentar una instància on ja es feia constar que l’expedient estava incomplert, i durant el debat va demanar en fins a tres ocasions que el punt en qüestió quedés sobre la taula, cosa a la qual l’alcalde -un cop consultat el secretari municipal- s’hi va negar
Prèviament a la celebració del ple extraordinari, on s’havia de debatre la modificació pressupostària, el grup municipal de Junts per Tortosa va presentar una instància on ja es feia constar que l’expedient estava incomplert. A més, durant el ple, el grup municipal de Junts per Tortosa va demanar en fins a tres ocasions que el punt en qüestió quedés sobre la taula, i en els tres casos l’alcalde -un cop consultat el secretari municipal- s’hi va negar i no ho va sotmetre-ho a votació, un fet que Junts per Tortosa assegura que contradiu la legislació vigent.
En concret, l’article 92 del ROF exposa que “qualsevol regidor podrà demanar, durant el debat del ple, la retirada d’algun expedient inclòs a l’ordre del dia, a efecte que s’incorporin al mateix documents o informes, i també podrà demanar que l’expedient es deixi sobre la taula, ajornant-se la seva discussió per a la següent sessió. En ambdós casos, la petició serà votada, quan acabi el debat i abans de procedir a la votació sobre el fons de l’assumpte. Si la majoria simple votés a favor de la petició no hi haurà lloc a votar la proposta d’acord”. I d’altra banda també, el ROM, en el seu article 33.3 exposa que “la petició de deixar un punt damunt la taula haurà d’ésser sotmesa a votació i en el cas d’assolir el vot favorable de la majoria simple, el corresponent punt de l’ordre del dia restarà ajornat fins a la propera sessió ordinària del Ple Municipal”.
“Considerem que és una vulneració del procediment legalment establert, suposa una vulneració dels drets fonamentals dels regidors i regidores a la participació en els assumptes públics per no procedir-se segons allò establert en la legislació ordenadora de les sessions plenàries, impedint d’aquesta forma que el ple pogués debatre i votar sobre deixar l’assumpte sobre la taula. Ho vam advertir i el senyor Jordan ens va ignorar i va tirar pel dret”, ha assegurat Roigé.
Per Junts per Tortosa, l’alcalde va quebrantar el procediment legalment establert vulnerant el dret fonamental del regidor en la participació dels assumptes públics, al negar-se-li el seu dret a debatre sobre un assumpte i que aquest fos votat al ple. El grup municipal va votar en contra de la modificació pressupostària i considera que no es van complir els tràmits exigits en la legislació al no disposar els regidors i regidores del plenari de l’informe necessari i suficient per a la creació de la plaça de cap de gabinet i tampoc es va complir la normativa que obliga a la votació sobre deixar els punts sobre la taula quan se sol·licita per un regidor, votació que tenia per objecte final que es procedís correctament en l’expedient de la modificació pressupostària.