La recreació de la figura del cap de gabinet a l’Ajuntament de Tortosa en la figura del periodista Gustau Moreno, poc més d’un un any després de que aquest càrrec de confiança fos suprimit per l’actual equip de govern, ha centrat bona part del contingut polític del ple extraordinari d’aquest dimarts. Fins al punt de merèixer el que la regidora de la CUP, Selene Alberich, ha definit com a “toc d’avís” a l’executiu local en forma d’abstenció a la modificació pressupostària de 243.000 euros aprovada només amb els vots a favor del tripartit i el contrari de Junts per Tortosa. L’anticapitalista no es mostrava contrària a la redacció del Pla Local de carrils bici, la instal·lació de noves plaques solars en edificis municipals, la millora dels camins o la del centre d’acollida d’animals i la dotació de major partida al Nadal Jove. La seva abstenció es fonamentava en el fet de “no compartir” la decisió (que s’ha vist dotada amb 17.000 euros dins del modificatiu per poder cobrir la plaça fins a finals d’any) de “crear una figura que ens apropa més a les polítiques de Junts que a les de la CUP. Sempre ens hem posicionat en contra dels càrrecs de confiança perquè genera la imatge de que la política serveix per l’enriquiment personal i l’autoprojecció”, disparava, per lamentar de pas que la contractació no es basi “en mèrits” sinó “en lleialtats polítiques”. Alberich aprofitava per deixar clar al govern que “el pacte d’estabilitat no és un xec en blanc. El temps de prudència s’acaba. Posin-se les piles per demostrar que aquest canvi ha valgut la pena”.
El portaveu accidental de Junts per Tortosa, Òscar Ologaray (Meritxell Roigé ha excusat la seva assistència tot i que ha tingut presència en el debat), ha menystingut malgrat tot el dit “l’oposició de sucre” dels anticapitalistes i, sense qüestionar la creació de la plaça, ha carregat contra l’argumentació política que la justifica per part del tripartit, “sinònim d’augment d’impostos i de més càrrecs de confiança”. De fet, ha demanat a l’alcalde, Jordi Jordan, aparcar la modificació pressupostària de l’ordre del dia perquè “en cap moment es justifica la necessitat de contractar-lo sense demora”. La inexistència de la documentació preceptiva que ratifiqui la necessitat “inajornable” de tornar a comptar amb aquesta plaça l’ha conduït a parlar sobre una possible “nul·litat de l’acord” i ha amenaçat en “emprendre les accions que considerem oportunes” en cas de ser ratificat en plenari, com finalment s’ha fet després d’una consulta de l’alcalde al secretari municipal. Ologaray ha qüestionat la “hipocresia” de Jordan perquè durant l’inici de l’actual curs polític va fer bandera de la reducció de càrrecs de confiança respecte al mandat anterior. Però amb el nou sou del cap de gabinet (48.500 euros) “l’increment dels costos pel que fa al capítol de càrrecs de confiança del 42%”.
Per la seva banda, Jordan ha assistit a l’ofensiva per terra, mar i aire de l’oposició recordant que el primer tram de Meritxell Roigé a l’alcaldia durant el passat mandat havia comptat amb tres càrrecs de confiança, sumant-li l’actual regidor de l’oposició, Roger Pedret, com a gerent responsable dels World Sport Games. I en aquest línia ha afirmat que tampoc llavors l’expedient dut a aprovació a plenari amb Junts per Tortosa al comandament de la nau comptava amb tota la documentació que ara se li reclamava. Jordan ha centrat el punt de mira amb Ologaray i ha titllat “d’irònic i sarcàstic sentir-lo parlar quan vostè va ser com assessor (entenent-se com a càrrec eventual d’un partit polític) a la Diputació mentre estava treballant en aquest ajuntament i donant ordres, com ens han explicat alguns funcionaris. Que vulgui donar lliçons ara és surrealista”, afegia el batlle, denunciant “l’oposició destructiva” de Junts i rememorant que “en aquest govern només hi ha una dedicació exclusiva, mentre vostès en tenien dues. I el sou de l’alcalde ara és menor al que tenia Meritxell Roigé” (57.500 euros versus 58.000), de la qual ha destacat que en l’actualitat “treballa com a gent d’ajuntament del Camp de Tarragona (la Pobla de Mafumet) mentre continua cobrat les dietes de la Diputació i l’ajuntament. Això de la hipocresia s’ho haurien de fer mirar”.
La intervenció ha aixecat les protestes de Pedret (que ha acusat l’alcalde de “llençar porqueria”) i les d’Ologaray, que li ha etzibat la voluntat del govern d’utilitzar Roigé “com el comodí del públic. Quan no hi és se sent gallito“, afegia, el que ha obligat Jordan ha demanar-li respecte per als components del plenari.
Modificació del POUM per garantir el projecte dels Josepets
La sessió també ha aprovat la modificació puntual del pla d’ordenació urbanística (POUM) per descatalogar una part de l’antic col·legi Sant Josep i tirar endavant l’actuació en aquest complex on es farà una sala esportiva coberta i es rehabilitaran les naus, que a més de l’ús esportiu també es destinaran a usos culturals i socials. Concretament, es modificarà la fitxa 120 del catàleg d’edificis i conjunts urbans i rurals, que fa referència a l’antic col·legi Sant Josep, que està catalogat com a bé cultural d’interès local. Només es descatalogarà una part de l’immoble, donat que ha perdut els valors patrimonials pels quals va ser protegit. La proposta es traslladarà aquest mes de setembre a la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre de cara a la seva aprovació definitiva. L’actuació als Josepets compta amb una subvenció del Ministeri d’Educació, Formació Professional i Esports d’1,5 milions d’euros.
Preus del pàrquing de la plaça Alfons XII
En un altre ordre de coses, el ple ha aprovat els preus públics d’aparcament del pàrquing de la plaça Alfons XII per a l’any 2024, amb el vot favorable de tots els grups a excepció de Junts que s’hi ha abstingut. Era necessari establir aquests preus públics després que l’Ajuntament ha assumit temporalment el servei de gestió i explotació de l’aparcament. Uns preus que s’han mantingut i s’ha incorporat la tarifa per aparcament de bicicletes.