L’assistència primària ha tingut un paper crucial en els bons resultats de salut, però a partir del segle XXI s’ha debilitat. El sector sanitari català fa anys que reclama que una quarta part del pressupost de la conselleria de Salut de la Generalitat es destini als centres d’atenció primària (CAPs), la primera línia d’assistència del sistema sanitari, tal com ho recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Segons els comptes de 2024 que prepara el Govern de la Generalitat (amb l’aprovació al Parlament) s’asseguraria aquest percentatge. Dels 12.132 milions d’euros que es destinaran a la conselleria de Salut (dels 43.0673 totals dels pressupostos de la Generalitat), 3.600 seran per l’atenció primària, xifra que suposa el 30,5 % del pressupost total del departament. Serà real o una quimera?
Un estudi de la Federació per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP), presentat a primers del passat mes de febrer, conclou que el sistema de salut està insuficient finançat i a més presenta unes demores intolerables. A més, remarca que Catalunya és al capdavant en la deficiència del sistema de salut a l’Estat espanyol.
La màxima autoritat mundial en temes de salut, l’OMS, sintetitza en tres punts claus la millora assistencial en la branca primària: 1) retenir els sanitaris amb incentius per compensar les jubilacions; 2) més infermers/eres i administratius/ives que alliberin de càrrega de treball els metges/esses; 3) reforçar els equips multidisciplinaris (incorporar fisioterapeutes, treballadors socials, psicòlegs, nutricionistes…). per tal de crear una unitat especialitzada en atenció primària.
Una tercera part dels nens són atesos per metges de família. Més d’un terç de pediatres tenen assignades quotes de més de 1.000 nens, una xifra molt per sobre d’allò que seria aconsellable
Els efectes col·laterals de la covid han tingut conseqüències posteriors en la salut primària. <<Els professionals de la sanitat s’han trobat amb un “exercit” augmentat però amb les pagues empobrides>> (Guillem López, Universitat Pompeu Fabra, director Centre de Recerca en Economia i Salut).
L’Assistència Primària (AP) ha tingut un paper crucial en els bons resultats de salut,
però a partir del segle XXI s’ha debilitat.
L’apartat de la pediatria és un tema, lligat a la primària, que fa que l’assistència de primer grau tingui encara més problemes de cobertura: una tercera part dels nens són atesos per metges de família. Més d’un terç de pediatres tenen assignades quotes de més de 1.000 nens, una xifra molt per sobre d’allò que seria aconsellable. Segons l’APEP (Associació Espanyola de Pediatria d’Assistència Primària) en el 2023 més de mig milió de nens continuen sense un pediatre o metge assignat, quan l’any 2019 la xifra era de tan sol 66.000 nens. Aquest indicador ha fet que Salut faci un nou mapa de l’atenció pediàtrica. Posarà en marxa, a partir del mes de juny i de manera progressiva, un total de 79 equips territorials d’atenció pediàtrica (ETAP). Això vol dir que la majoria de centres d’atenció primària que fins ara tenien un pediatre deixaran de tenir-ne i que les famílies hauran d’anar a un altre espai físic. Salut incorporarà un nou servei de pediatria al 061 Salut Respon.
Cal evitar, com sigui, que l’Atenció Primària es dessagni!
Jordi Segarra Costa
Director del programa FEM SALUT. Canal TE