L’arribada d’un nou any porta amb ell la tradicional llista de propòsits, i sovint, en aquesta enumeració, la salut se situa en la part superior. Sovint, ens marquem fites relacionades amb la pèrdua de pes o l’assoliment d’un cos perfecte a través de dietes miracle i rutines d’exercici extrem. Tanmateix, és crucial recordar que la salut no és només una fita a curt termini, sinó un viatge constant cap a l’equilibri i el benestar.
Dietes miracle: un engany perillós!
Les dietes miracle prometen resultats ràpids i espectaculars, a un cost molt alt per a la nostra salut: nivells elevats de colesterol i triglicèrids, nivells elevats d’àcid úric, pèrdua de proteïna muscular i visceral, descalcificació òssia, danys renals, cansament, marejos, restrenyiment, pèrdua de cabell, amenorrea, insomni, ansietat, irritabilitat i depressió…
Dietes desequilibrades, que manquen de rigor científic, excloent nombrosos aliments necessaris per al nostre organisme, prometent aprimar-se sense esforç i ajudades d’una amplíssima difusió publicitària, convencent a la població de que aquesta “nova, màgica, revolucionària i famosa dieta” millorarà la seva imatge ràpidament i sense esforç.
Exercici físic: menys és més?
L’entrenament excessiu pot ser tan perjudicial com una dieta extrema. Establir objectius d’exercici incongruent i intens pot portar a lesions, esgotament i desmotivació. És crucial entendre que el més important no és la quantitat d’exercici, sinó la seva constància i adequació al nostre nivell de condició física.
Propòsits Reals per Viure amb Salut
En comptes de buscar solucions ràpides i temporals, hauríem de centrar-nos en propòsits realistes que promoguin la salut a llarg termini. Com per exemple:
1.- Canvis d’Hàbits Alimentaris: Enlloc de seguir dietes restrictives/miracle, opta per un enfocament equilibrat. Introdueix gradualment més fruites, verdures, cereals integrals i proteïnes magres a la teva dieta; proporcionant al cos els nutrients necessaris sense la necessitat de privacions extremes.
2.- Exercici Moderat i Constant: Estableix un pla d’exercici realista i sostenible. Inclou activitats que gaudeixis, com: caminar, córrer, ioga, natació i exercicis de força. La constància és clau, ja que l’exercici regular té beneficis a llarg termini per a la salut cardiovascular, la força muscular i la salut mental.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana 30 minuts d’activitat física moderada 5 dies a la setmana per mantenir un bon estat de salut o bé optar per 75 minuts d’activitat física vigorosa distribuïts durant tota la setmana (per exemple, 15 minuts diaris). Cal tenir en compte però que la recomanació que varia en funció de l’edat i de les circumstàncies de cada persona.
3.- Educació Nutricional: Informa’t sobre les necessitats del teu cos. Conèixer els aliments, comprendre la importància dels nutrients i les proporcions adequades ajuda a prendre decisions alimentàries més saludables i sostenibles. Com diem els/les dietistes-nutricionistes us ensenyem a menjar, perquè uns bons hàbits adquirits es poden mantenir al llarg de la vida.
4.- Establir Fites Realistes: Defineix unes fites assolibles i a mesura que les aconsegueixis, estableix-ne de noves: així aconseguiràs un progrés continu i motivador.
5.- Mantenir un Equilibri Mental: La salut no és només física; el benestar emocional juga un paper fonamental. Dedica temps a activitats que t’aportin alegria i relaxació, com la meditació, la lectura o l’art. I recorda també gaudir d’un son reparador.
En resum, enlloc de caure en la temptació de les solucions ràpides, abracem els CANVIS D’HÀBITS PROGRESSIUS I MANTINGUTS EN EL TEMPS. Aquest enfocament no només és més saludable per al cos, sinó que també promou un estil de vida equilibrat i sostenible. Recorda que la salut és una inversió a llarg termini, i cada petit canvi positiu suma al teu benestar general.