L’oli d’oliva, una joia culinària de la nostra cultura mediterrània que va més enllà del seu ús a la cuina, és un símbol de tradició, salut i dedicació.
En l’actualitat però, els costos de producció augmentats degut al canvi climàtic, l’escassetat dels recursos hídrics i les demandes creixents de mà d’obra ha generat una pressió financera considerable sobre els productors i també sobre els consumidors.
És essencial buscar maneres de garantir que els pagesos rebin preus justos per la seva feina i dedicació i que la seva sostenibilitat econòmica no estigui en risc. Però també és essencial assegurar-ne el seu consum, el qual es pot veure’s influenciat per l’increment del seu preu (un 67% més el darrer any).
La riquesa nutricional de l’oli d’oliva és una de les raons principals per no abandonar-lo en la nostra dieta diària
Malgrat els reptes, l’oli d’oliva es manté com un tresor per a la salut, l’or líquid; doncs el seu consum es relaciona amb menys risc de patir malalties cardiovasculars, síndrome metabòlica, diabetis mellitus tipus 2 i algun tipus de càncer. De fet, l’estudi PREDIMED (PREvenció amb DIeta MEDiterrània) va corroborar els beneficis per a la salut de l’oli d’oliva verge. Degut a la seva riquesa en àcids grassos monoinsaturats i àcid oleic, i la seva font d’antioxidants, combatent l’oxidació cel·lular i reduint el risc de malalties cròniques. Aquesta riquesa nutricional és una de les raons principals per no abandonar-lo en la nostra dieta diària.
La seva inclusió en la dieta mediterrània és una clara indicació del seu valor nutricional però també cultural i econòmic. És més que un aliment, és una font de salut i benestar que no hauríem de subestimar i que dóna suport directe als pagesos, i que garanteix la continuïtat d’aquest art ancestral.
Es recomana consumir entre 4-6 racions d’oli d’oliva verge o oli d’oliva verge extra al dia
El seu sabor únic i la seva versatilitat a la cuina són inigualables i encara que els costos puguin ser més elevats que altres olis, el seu valor nutricional i el sabor són motius inqüestionables per mantenir-lo com a element fonamental en la nostra taula, ja que:
- L’oli d’oliva resisteix millor les temperatures elevades, mentre que els greixos poliinsaturats d’alguns olis, com el de gira-sol, s’oxiden i es tornen rancis amb més facilitat.
- L’oli d’oliva si se’n fa un bon ús és més rentable econòmicament i més saludable.
- Amb l’aplicació de temperatura en les coccions, l’oli d’oliva “creix” i per tant necessitem menys quantitat per cuinar que utilitzant un altre tipus d’oli.
- Si es guarda en llocs frescos, tapats i protegits de la llum, es pot reutilitzar 3-4 vegades, (si l’oli no s’ha cremat).
QUINA ÉS LA RECOMANACIÓ DEL SEU CONSUM?
Es recomana consumir entre 4-6 racions d’oli d’oliva verge o oli d’oliva verge extra al dia.
Cal tenir present que 1 ració equival a 1 cullerada sopera (10 ml) d’oli.
Per tant:
Si la mitja és de 50 ml d’oli d’oliva verge per persona/dia, hauríem de saber:
- Quants dies ens durarà una ampolla d’1 Litre d’oli d’oliva verge?
1L = 1000 ml; 50 ml/dia (ració recomanada) = 20 dies → 1 ampolla de 1 L - Quin cost diari suposa el consum dels 50 ml recomanats d’oli d’oliva verge al dia?
10€/Litre per 20 dies = 0,50 cèntims d’€ al dia (mitja aproximada de cost d’una ampolla d’1L) - En cas de dificultats econòmiques és aconsellable comprar garrafes de 5 L.
- Les coccions al forn, planxa, vapor i papillota, són més saludables i ajudaran a estalviar-ne el consum.
L’oli d’oliva verge és l’oli d’elecció en qualsevol etapa de la vida.
Escolliu oli d’oliva verge o verge extra de proximitat i de productors locals, ajudareu a l’economia local, al desenvolupament rural i del territori.
Catalunya és un territori amb gran producció d’oli d’oliva verge extra, i les Terres de l’Ebre en som productors molt importants, a més a més segons darreres dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), les Terres de l’Ebre és la zona on utilitzem més oli d’oliva per cuinar d’arreu de Catalunya.
Valoreu-lo no només com a ingredient culinari, sinó com un guardià de la nostra salut i dels nostres orígens.