Unió de Pagesos insisteix, al començament de la verema en zones de Catalunya amb varietats primerenques com el chardonnay, que la pagesia hauria de percebre per sobre de 0,60 euros el quilo de raïm, també pel que fa a les varietats de base per a cava de guarda, per poder-se guanyar la vida, tenint en compte les conseqüències que comportarà la baixa producció d’enguany a causa de la sequera.
En aquest sentit, el sindicat destaca que hi ha finques de la varietat chardonnay que tindran unes produccions molt minses, algunes entre 2.000 i 3.500 quilos per hectàrea, quan en un any sense els greus efectes de la sequera poden arribar a 7.000 o 8.000 quilos per hectàrea.
D’altra banda, a causa del poc desenvolupament de les vinyes, hi haurà viticultors i viticultores que hauran de collir a mà per evitar que la màquina trenqui els sarments (branquetes d’on surt el raïm) i no quedi brosta (brots de la vinya) per poder-la podar a l’hivern. Per tant, això implicarà una inversió de més temps per collir, amb més despesa econòmica, que no es veurà compensada amb el preu en origen que les empreses pagaran pel raïm.
A més, la pagesia viticultora ha de sumar costos com el gasoil, tractaments fitosanitaris i poda, entre altres, que s’han anat realitzant al llarg de l’any, així com el lloguer del transport de raïm de la finca al celler, que enguany serà especialment més car per la dificultat d’omplir els remolcs davant la producció més escassa.