El divendres 25 de novembre al matí, la Casa de Cultura d’Ulldecona acollirà el 10è Congrés Oliveres Mil·lenàries del Territori Sénia. Després de 2 anys en què el COVID ha impedit realitzar-lo, i enmig d’una collita mínima enguany pels problemes de floració a la primavera, el Congrés vol ser un repàs ràpid del que ja s’ha aconseguit fins ara i, sobretot, un marcar els nous eixos de futur en matèria de protecció, conservació i posada en valor de les oliveres mil·lenàries del Territori Sénia.
Després de la inauguració pel president de la Mancomunitat, Antonio Ollés; l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, i els representants de les diputacions de Castelló, Tarragona i Terol, el president dde l’Associació Teritori Sénia, Jaume Antich, parlarà de ’14 anys d’oli certificat d’Oliveres Mil·lenàries’, mentre que la gerent de la Mancomunitat d’Oleoturisme i VALSIPAM, Maria Teresa Adell, ho farà sobre ‘Oliturisme: transferència de resultats del projecte VALSIPAM’. Acabada la pausa-cafè, el director d’AEMO (José Mª Penco) intervindrà amb la xerrada sobre ‘AEMO i les oliveres monumentals’. Després hi haurà un Tast d’olis pels Caps dels Panells Oficials de Tast de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó.
‘També hi haurà un acte de reconeixement per les Oliveres Mil·lenàries a les persones que ho han fet possible: els propietaris d’aquestes oliveres, les empreses elaboradores de l’oli, els ajuntaments que col·laboren a les àrees i camins, els restaurants que ajuden a la promoció del producte, les institucions amb estudis i algun ajut i moltes persones que de múltiples formes i durant aquests anys han ajudat a fer-ho possible, lliurant-se’ls una reproducció del nomenament com a SIPAM per la FAO. L’acte serà presidit per Josep Puxeu, membre del Bureau del Comitè Econòmic i Social Europeu i que l’any 2011 com a Secretari d’Estat de Medi Rural i Aigua ja va presidir el primer Congrés.
Finalment es nomenarà a Salvador Capdevila Ambaixador de les Oliveres Mil·lenàries del Territori Sénia. Capdevila ha estat el president del Mercat de la Boqueria i des d’allà ha facilitat nombroses activitats de gastronomia i alimentació. A més, convertit en un apassionat d’aquestes oliveres, ha exercit d’ambaixador (abans d’estar nomenat), acompanyant-los a visitar-les a molts personatges de tots els àmbits