L’eurodiputat Jordi Solé ha liderat una pregunta escrita a la Comissió Europea que qüestiona la necessitat de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) prevista per cobrir el trajecte Valmuel – Begues.

L’eurodiputat republicà ha demanat a l’executiu comunitari com protegirà els espais naturals afectats, concretament, el text demana a Brussel·les com respondrà “als impactes negatius que tindria la MAT a les zones incloses a Natura 2000 i sobre les espècies de vegetació i fauna classificades com a vulnerables”. Al text, Solé també s’interessa per “si la Comissió considera que el transport d’electricitat a tan llarga distància és adequat, i compatible amb un model energètic distribuït i descentralitzat”.

Finalment, demana a la CE si creu que és coherent que, encara que molts municipis dissenyen i implementen estratègies de desenvolupament – finançades sovint per la UE – basades en la millora i promoció del territori i el paisatge, aquests municipis, al seu torn, hagin d’afrontar-se a infraestructures com aquesta línia de Molt Alta Tensió, que soscaven directament el desenvolupament d’aquestes estratègies.

“Cada vegada que ens topem amb un nou projecte de MAT ho diem i ho repetim: des d’Esquerra Republicana defensem produir l’energia el més a prop possible del lloc on es consumeix, i no que hagi de recórrer una llarga distància travessant, com en aquest cas, espais naturals protegits. Però és que a més, el projecte de MAT Begues, no només ataca els esforços dels municipis i comarques pel que fa a la protecció del paisatge i a les estratègies de desenvolupament local, sinó que ja hi ha projectes locals raonables, i n’hi haurà més gràcies al nou decret de la Generalitat, que contribuiran a cobrir les necessitats energètiques de la zona”, ha declarat l’eurodiputat Solé.

La pregunta ha estat co-signada pels eurodiputats Diana Riba (ERC), Ernest Urtasun (En Comú Podem), Javi López (PSC), Carles Puigdemont (JxCat), Antoni Comín (JxCat), i Clara Ponsatí (JxCat).

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.