El projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) Ebre Bioterritori, coordinat pel Consell Comarcal del Baix Ebre i finançat en un 50% a través dels fons europeus FEDER, ja s’ha posat en marxa. Ja ha tingut lloc la reunió d’inici dels set socis a la seu comarcal, cadascun dels quals impulsa una operació amb una inversió global de 3,1 milions d’euros. “Amb la trobada d’avui marquem el tret de sortida de les diferents operacions que s’executaran fins a final del 2022, amb l’objectiu de potenciar models de negoci innovadors i sostenibles a les Terres de l’Ebre”, ha explicat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, que ha destacat també que l’ens comarcal és l’única administració del territori que lidera un PECT.

Durant la reunió s’han abordat qüestions de funcionament del PECT Ebre Bioterritori, així com el model de governança i s’ha fet un repàs de la normativa, tant europea com estatal i catalana, que han de complir tots els socis beneficiaris de les operacions. “Des del Consell Comarcal ja tenim experiència en la coordinació d’un PECT, ja que actualment estem a la recta final del PECT EbreBiosfera, amb una inversió de 2,2 milions d’euros”, ha manifestat Faura.

Pel que fa al fil conductor del PECT Ebre Bioterritori és l’aprofitament del capital natural de les Terres de l’Ebre per incrementar la competitivitat de les empreses ebrenques a través de l’impuls de models de negoci sostenibles. En aquest sentit, els socis d’aquest projecte representen totes les tipologies d’actors de la quàdruple hèlix: l’administració pública, el sistema R+D+I, el sector productiu i empresarial i la societat civil. “Pretenem provocar un canvi sistèmic que implique que les estructures d’innovació passen a funcionar de manera contínua i transcendeixen a la durada del projecte”, ha dit Faura.

Les operacions que integren el PECT Ebre Bioterritori són l’emprenedoria cívica per fomentar la sostenibilitat territorial de les Terres de l’Ebre, el Living Lab Delta de l’Ebre, a càrrec d’Eurecat,  per investigar i proposar solucions innovadores i el laboratori d’Innovació per a l’Educació Ambiental, a càrrec de la Universitat Rovira i Virgili (URV), per facilitar l’accés a les tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement als alumnes dels centres educatius del territori.

També impulsaran la marca Terres de l’Ebre Reserva de la Biosfera, a càrrec del COPATE, identificaran, caracteritzaran i comuinicaran els atributs de sostenibilitat de producte per a les empreses de l’hàbitat, a càrrec del Cenfim, i crearan el Blue Economy Center, a càrrec de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, per impulsar els nous models de negoci basats en l’economia blava. Finalment la coordinació del PECT anirà a càrrec del Consell Comarcal del Baix Ebre, que assegurarà que els objectius del PECT s’assoleixen de forma adequada, a través del seguiment, gestió, coordinació i avaluació de les diferents operacions.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.