La Covid-19 no ha afectat tan negativament les Terres de l’Ebre en matèria econòmica com ho ha fet en altres territoris catalans. És la conclusió a què arriba l’Informe d’Economia Local i Regional Terres de l’Ebre 2020 (elaborat per la Càtedra d’Economia Local i Regional de la Universitat Rovira i Virgili), qui ho atribueix a una resiliència del sector agroalimentari i turístic davant d’un augment de la demanda pel que fa a les destinacions anomenades ‘de baixa intensitat’. De fet, l’Ebre ha retingut el 95% de la demanda hotelera de l’any 2019 entre els mesos de juliol i agost de 2020, i també les pernoctacions, en un 75%, i el nombre de visitants, en un 67%.

El sector agroalimentari ha augmentat el nombre d’exportacions en un 5,5%, però el sector de la construcció ha estat un dels grans damnificats, registrant una davallada d’habitatges iniciats del 47,5%. Amb tot, l’atur, en el conjunt de les quatre comarques, ha augmentat en un 19,93%.

Malgrat això, les Terres de l’Ebre han guanyat població. Han crescut els habitants del Montsià (+1,2%) i el Baix Ebre (+0,5%), mentre que a la Ribera d’Ebre s’han mantingut (0,0%) i han davallat a la Terra Alta (-0,5%). Els municipis que han guanyat més empadronats han estat els de l’interior, la costa i les capitals de comarca.

Des de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la Universitat Rovira i Virgili apunten també que la pandèmia no només ha comportat maldecaps al territori, sinó que també ha generat oportunitats que s’han d’aprofitar en un futur com la localització, els espais empresarials disponibles o la sostenibilitat de l’entorn.

Autor: