El dissabte passat es va inaugurar el nou Museu del Port amb una renovada museografia per a tots els públics. Aquest nou espai s’obre al públic després d’una remodelació que ha durat més d’un any i que ha suposat una completa transformació de l’espai i del discurs museístic. Es tracta d’un important pas endavant per al Port i per la ciutat.

Durant l’estiu es faran visites guiades i gratuïtes al Museu del Port. El nou Museu ha tingut una renovació integral que permet oferir una nova museografia d’emocions a través de la incorporació d’elements visuals i interactius. El Museu del Port demana a tots els visitants que els etiquetin amb el hastag #NouMuseuPortTARRAGONA i al seu compte @museuporttarragona. Per reserves: https://ja.cat/visita_nou_museu_Port El Tinglado 2 inaugura l’exposició de fotoperiodisme del premi Mañé i Flaquer el 23 de juliol

Aquest divendres 23 de juliol, el president del Port, Josep Maria Cruset, i la Directora de Port i Ciutat, Montse Adan, inauguraran una nova exposició al Tinglado 2 del Moll de Costa. Es tracta d’una exposició itinerant de les fotografies presentades, durant l’any 2020, a la categoria de fotoperiodisme del reconegut premi periodístic Mañé i Flaquer organitzat per l’Ajuntament de Torredembarra i la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

El Port és col·laborador d’aquest certamen periodístic que té com a objectiu consolidar el guardó com a referent al Camp de Tarragona. Es tracta de 48 imatges fotogràfiques publicades a diferents mitjans internacionals i realitzades per artistes del territori. L’exposició, d’accés lliure, obrirà les portes al públic del 23 de juliol fins al 5 de setembre.

Havaneres a la Pèrgola

El dissabte, 23 de juliol, es pot gaudir de la música tradicional catalana també a l’aire lliure: una cantada d’havaneres al barri del Serrallo. Durant tot el mes de juliol, les havaneres retornen al Port de Tarragona. Un espai emblemàtic com la Pèrgola del Serrallo és l’escenari que acull les ‘Havaneres del Port- Nits a la Pèrgola’, un cicle impulsat per la marca cultural del Port, Moll de Costa, aquest dissabte a les 22 hores on es podrà escoltar una de les poques veus femenines solistes d’aquest gènere ‘Neus Mar’.

És la quarta actuació d’aquest cicle de recitals, i les tres primeres, amb els grups ‘Pescadors de l’Escala’, ‘Xató’ i ‘Sopa de Peix’ van ser un èxit de públic. Els recitals d’havaneres són activitats gratuïtes a l’aire lliure que compten amb les mesures anticontagi de la covid-19 amb la presa de temperatura prèvia, mascareta durant l’actuació i manteniment de la distància social. L’aforament previst és de 150 a 200 persones.

El Teatret del Serrallo impulsa PortAutors/es

El Teatret del Serrallo engega la IV edició de la mostra artística PortAutors/es per oferir noves possibilitats als talents musicals del territori. Com en anteriors edicions s’atorguen tres premis: el ‘Premi del Jurat’, que ofereix l’oportunitat per participar en cinc festivals del territori durant l’any 2021, el ‘Premi del públic’, que consisteix a dissenyar material d’enregistrament per la millora de la producció musical i el ‘Premi a l’artista local’, que rau en la formació musical de Yamaha Music School de Tarragona.

El Teatre, un any més, fa una crida a la creació musical i a la participació per idear noves composicions que posin de manifest el talent del nostre territori. Fins al 20 de setembre, els autors o autores interessades a participar en aquest festival poden adreçar-se per correu electrònic a [email protected] o poden fer la seva inscripció mitjançant el formulari https://ja.cat/InscripcionsPortAutorses2021 publicat al web https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/teatret-del-serrallo#teatret-en-marxaportautors-es.

En una actuació final que es farà al Teatret al mes de novembre es presentaran les sis persones finalistes. El Port amb aquesta iniciativa vol descobrir el talent del territori i donar a conèixer el seu potencial artístic. La mostra vol donar a conèixer les creacions que es presenten i dotar a les persones participants d’un marc per acollir el seu treball i ajudar a assolir nous públics. Les bases del concurs es poden consultar a la pàgina oficial del Port de Tarragona al següent enllaç: https://ja.cat/NosMc

Aloguín, últim cap de setmana al Tinglado 1

Al Moll de Costa també s’hi pot contemplar, des del mes passat, una mostra d’aquarel·les de l’artista tarragonina de naixement, Lala Aloguín, al Tinglado 1. Aloguín aconsegueix emplenar l’espai diàfan del Tinglado 1 del Moll de Costa amb l’exposició “Quan l’aigua i el color dibuixen”, una mostra elegant que aporta una mirada enriquidora més enllà de la nostra experiència. L’exposició encara la recta final amb l’últim cap de setmana per poder-la gaudir ja que tancarà les seves portes al 25 de juliol de 2021.

Amb una acurada tècnica, les seves pinzellades recullen el gest espontani de l’artista com un fil conductor entre la percepció i l’expressió. Les aquarel·les que ens mostra juguen amb la transparència dels colors, amb la textura del paper i recull el gest espontani de l’artista que fa aparèixer sobre el paper formes dinàmiques que s’esvaeixen.

L’exposició és un joc de percepcions, un diàleg amb el paper que, finalment, ens ofereix la bellesa de les formes i l’estímul de la nostra pròpia imaginació. De ben segur, pocs indrets com el Tinglado 1 poden ser més propers a la realitat imaginativa i creadora que desprèn Lala Aloguín. D’accés lliure, l’horari és de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de 17 a 20 h, els diumenges i festius d’11 a 14 h i dilluns tancat.

Arxiu i Museu del Port amb activitats en línia

També ens proposa una activitat en format digital per permetre investigar sobre el món dels arxius amb l’escape room, ‘El misteri de l’arxivera’, que s’havia programat fa un any en format presencial amb gran èxit. Aquesta activitat digital posa a prova la imaginació per a resoldre enigmes en línia dins de l’Arxiu. Una activitat innovadora coorganitzada amb Auriga Serveis Culturals. Qui vulgui accedir a l’enginyosa prova pot accedir mitjançant l’enllaç https://tuit.cat/ubhs1.

El Museu també ofereix la proposta Educa Digital, dins del seu programa pedagògic virtual destinat a escoles i esplais. Són els tallers més emblemàtics de l’entitat museística que continuen treballant els continguts al voltant del Port i de la mar. Aquesta iniciativa inclou un vídeo explicatiu de cada activitat i un joc multimèdia. Per accedir a les activitats cal fer reserva mitjançant [email protected] o bé al 977 259 434. Les activitats culturals i de lleure programades pel Port de Tarragona són a l’agenda publicada a https://tuit.cat/qk5Kw.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.