Una de les primeres bombolles especulatives que es té referència va ser la del preu del bulb de tulipes cap allà el segle XVII als Països Baixos. El cert que durant aquella època, Amsterdam, vivia una febre especulativa que tots els especuladors es dedicaven a comprar bulbs de tulipes. Tot aquest procés especulatiu va generar que els preus dels bulbs no paraven de pujar dia rere dia. Era una època d’esplendor per aquell país del nord. La riquesa brillava pels carrers de la capital dels Països Baixos. Era tant la febre especulativa que la gent hipotecava les seves propietats immobiliàries, demanava préstec i diners prestats per comprar bulbs de tulipes. Era una època daurada, una època de diner fàcil sense treballar.

Al final, un dia de l’any 1637 al mercat d’Amsterdam on es compraven i venien bulbs de tulipes no va aparèixer cap comprador o millor dit hi havien més venedors que res. La conseqüència d’aquell dia era el principi del final de l’especulació. El mercat de bulb s’enfonsava de la a nit al dia. De valdre més que un immoble a no tenir preu. Milers d’inversors ho van perdre tot en un obrir i tancar els ulls.

El cert que des de llavors els humans hem viscut i narrat un bon grapat de bombolles especulatives. Totes curiosament tenen el mateix final: Arriba un dia que no hi ha compradors després d’un període relativament curt de temps de pujades de preus de dos dígits. A partir de llavors, l’actiu financer es desploma portant a la roïna a milers d’inversos incauts, avariciosos o estafats. Inversors com aquells de l’Amsterdam del segle XVII que s’anaren a dormir milionaris i s’aixecaren sense res.

El fet i no cal ser un guru de l’economia per saber que la pròxima bombolla especulativa que esclatarà i s’emportarà a la roïna a milers d’inversos és sens dubte aquells que inverteixen en criptomònades.

Aquests dies ha patit un fort retrocés en la seva cotització enfront del dòlar, tot i així el preu a què cotitza és un sense sentit, aproximadament ara està al voltant de 40 mil dòlars 1 bitcoin. Un preu irracional que demostra a on pot arribar l’avarícia humana o la ignorància d’aquests segons de quina forma es mira. La veritat és que actualment hi ha molta gent que especula en aquesta moneda virtual que no està recolzada per cap Banc Central, és a dir, en cas de fallida les conseqüències poden ser terribles per a inversors i especuladors.

Realment, no tinc ni idea quin dia serà quan el preu de la criptomoneda s’enfonsi, fins i tot, segurament, igual abans continua pujant fins a arribar als 100 mil dollars 1 bitcoin. Però, no vindrà d’una setmana, un mes o uns anys que deixarà a molts inversos a la roïna. Però l’avarícia humana és superior al seu raciocini. Llavors milers d’inversors i especuladors sembraran de llàgrimes els taulells de les entitats financeres veient que els seus estalvis han desaparegut sense deixar cap rastre..

Economista.