L’activitat nàutica ha esdevingut una peça clau en el model de desenvolupament turístic del municipi i, a la vegada, un nou recurs educatiu dins l’activitat curricular de l’Escola Marjal de les Cases d’Alcanar.
Després que l’Ajuntament haja treballat intensament durant anys en el posicionament gastronòmic i en la millora de la posició de les Cases com a destinació de qualitat, fet que ha permès assolir el segell Vila Marinera, d’aquí al final del mandat els esforços se centren al voltant del posicionament com a destí turístic associat a l’activitat nàutica.
Dins d’aquesta estratègia marc, el mes d’abril es va iniciar a l’Escola Marjal el projecte «Esport blau escolar» amb el propòsit que la pràctica esportiva de la vela forme part del currículum escolar de l’Escola Marjal dins de l’assignatura d’Educació Física. Al mateix temps, s’està treballant perquè l’activitat nàutica, cada vegada, tinga un paper més rellevant al municipi, que s’identifique amb el destí.
“Aquest projecte integral és clau en la nostra estratègia turística i està totalment alineat amb l’objectiu del nostre pla de govern: promocionar i promoure els esports nàutics per tal d’ampliar l’oferta de lleure i associar les Cases al turisme nàutic“, explica l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig.
En marxa el programa «Esport blau escolar»
L’Ajuntament d’Alcanar, l’Escola Marjal i la Federació Catalana de Vela, amb el suport del Club Nàutic de les Cases i de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de les Cases, han impulsat el projecte «Esport blau escolar» per a l’alumnat de l’escola Marjal, que s’ha iniciat el tercer trimestre d’aquest curs escolar.
L’Esport Blau Escolar és un programa pioner a l’Estat, impulsat l’any 2017 per la Federació Catalana de Vela, la Secretaria General de l’Esport, el Departament d’Educació de la Generalitat i els Consells Esportius de Catalunya. Aquest programa combina educació i esport, i proposa una activitat de formació poliesportiva en la vela, integrada en l’assignatura d’Educació Física i dirigida, inicialment, a l’alumnat de cinquè de primària.
Sònia Reverter, directora de l’Escola Marjal, apunta que, “en el nostre cas, com som una escola rural, hem pogut incloure-hi els 36 xiquets i xiquetes de cinquè i sisè, ja que en el cicle superior habitualment treballem de forma cíclica, conjunta“. De fet, és la primera escola d’una zona escolar rural (ZER) que té l’esport blau com a assignatura curricular.
«Esport blau escolar» inclou deu sessions, de les quals una és teòrica i la resta són pràctiques de vela col•lectiva, doble i individual. A més, és una activitat avaluable, ja que forma part del currículum i, quan s’acaba el programa, l’alumnat obté una titulació de coneixements bàsics de vela. En total hi ha 57 escoles a tot Catalunya, situades en municipis costaners, que formen part del projecte. De les Terres de l’Ebre hi participen l’Ampolla i les Cases.
El treball per a aconseguir formar part del programa ha estat molt transversal. La idea va sorgir de l’AFA de l’escola Marjal, a la qual es va sumar el Club Nàutic, que va dur a terme les gestions oportunes amb la Federació Catalana de Vela i l’Ajuntament, que n’ha assumit el cost per tal de garantir la implantació aquest mateix any. En aquest sentit, Norma Tena, membre de l’AFA en aquell moment, comenta que “som un poble mariner. El blau de l’aigua i l’olor de mar ens acompanya des del primer dia. I gràcies al projecte podem gaudir un dels nostres principals tresors“.
El gener de 2020, la directora de l’escola va plantejar en un consell escolar la possibilitat d’adherir-se al projecte. L’oportunitat va venir just un any més tard, després del període de confinament. “Al final va ser tot un mica precipitat, però no podíem deixar perdre l’oportunitat de practicar vela en aquest entorn tan privilegiat que ens envolta“, detalla la directora. Tena afegeix que “som menuts, però constants i aquest repte ens ha demostrat que treballant en equip podem aconseguir grans coses com aquest projecte amb què poder seguir creixent i millorant l’entorn dels nostres menuts“.
Les dos coincideixen en el fet que és molt positiu acostar l’alumnat als esports nàutics: “En el cas de la vela, els xiquets fan esport, però també es diverteixen. A més, és una bona eina per a promoure el treball en equip, passar-s’ho bé, respectar el medi ambient, conèixer la mar i adquirir un nivell de navegació adequat per a la seua edat“.
Per a poder garantir la viabilitat del projecte, l’Ajuntament ha assumit la despesa d’aquest primer any. L’any vinent la Federació de Vela ja finançarà un 75% del cost. “Quan va sorgir l’oportunitat d’entrar en el projecte, des de l’Ajuntament ho vam veure molt clar. A un lloc de mar és normal que les activitats d’esport nàutic formen part del currículum de l’educació física“, afirma la regidora d’Educació, Maribel Ramon.
L’activitat nàutica com a eina de desenvolupament turístic
La implicació del Club Nàutic també ha estat imprescindible per aconseguir el doble objectiu de l’Ajuntament: utilitzar l’activitat nàutica de vela com un nou recurs educatiu, però també de lleure.
En aquest sentit, Josep Saumell, gerent del Club Nàutic, explica que, de forma paral·lela a la petició de l’Escola, es va fer un treball intens amb la Federació de Vela per tal que es pogués entendre bé la proposta: “La Federació ha rebut moltes sol·licituds, però no totes les escoles han aconseguit entrar al programa perquè la proposta ha d’anar lligada a un projecte més ampli del Club Nàutic que incloga activitats complementàries i formacions obertes a tothom“.
L’escola de vela del Club està a prop d’arribar al seu trentè aniversari. “Ara, el fet d’apostar per l’esport blau a l’escola ens permetrà apropar un recurs i una activitat pròpia a la gent del municipi, i donar l’oportunitat de practicar la vela a qualsevol persona i a un preu més assequible“, afegeix Saumell.
“La col·laboració amb el Club Nàutic i l’aposta de l’Ajuntament per posar recursos econòmics per a promoure l’activitat nàutica i fer-la accessible durant bona part de l’any ha de contribuir a incrementar la demanda i a reforçar el posicionament de les Cases com a destinació vinculada també a l’esport nàutic”, recalca Jordi Monfort, regidor de Turisme.
L’assoliment d’aquest objectiu dependrà de la capacitat de donar continuïtat a l’activitat també fora de l’àmbit escolar i això passa per fer-la accessible per a les famílies. “A mesura que grans i menuts es familiaritzen amb aquestes activitats, augmenta la possibilitat que en siguen nous usuaris“, conclou el regidor de Turisme.