Aquesta setmana, com a alcaldessa de Tortosa, he fet una audiència pública davant la ciutadania per exposar el pressupost de l’Ajuntament i les ordenances per a aquest exercici. Explicar-ho davant la ciutadania és exercici de transparència d’aquest govern municipal. Un compromís adquirit des de fa anys amb l’impuls del Reglament de Participació Ciutadana que, entre altres coses, preveu presentar el pressupost i les ordenances fiscals d’una manera detallada.

Perquè, de pressupost municipal per al 2021, i tant que en té Tortosa. Com totes les administracions, perquè sense pressupost no poden funcionar. Una altra cosa és que a alguns grups de l’oposició no els agradi reconèixer que n’hi ha i que segueixin fent soroll per voler sembrar dubtes. El pressupost que tenim per a l’Ajuntament ascendeix a 54,5 M€: és el que queda definit després de l’aprovació, aquest mes d’abril, de la modificació pressupostària de 14,3 M€. Un pressupost que sí que té objectius clars i concrets, malgrat el que venguin determinats grups de l’oposició: les prioritats són ajudar a les famílies, potenciar la reactivació econòmica generada per la crisi de la covid-19, suplint en alguns casos la falta d’atenció rebuda des del govern de la Generalitat, i també fer un impuls a la ciutat incidint en la via pública. Accions amb les quals seguirem transformant Tortosa, per fer-la una ciutat més amable per a la ciutadania.

I això ho aconseguim sense apujar la pressió fiscal sobre els contribuents, a diferència d’altres ajuntaments que han incrementat els impostos. A Tortosa fa set anys que tenim congelats els impostos. És el resultat de la bona gestió que venim fent des del govern municipal, que es basa en una gestió eficient, en lloc de pujar els impostos i les taxes a les famílies. Cal recordar també, que taxes com la de la recollida d’escombraries segueix congelada un any més i que ara és un 14% menor a la que teníem fa 8 anys. No només això, sinó que ara es paga menys taxa de recollida d’escombraries que al 2008, que va ser quan es va començar a implementar el sistema de recollida selectiva al nostre municipi.

El resultat d’aquesta gestió eficient i rigorosa també es veu en l’important resultat del romanent de tresoreria, el resultat de l’exercici anterior i que, a Tortosa, fa anys que tenim en positiu. En total, 6 M€. Uns recursos econòmics que, fins ara, l’Estat espanyol no deixa als ajuntaments poder disposar per a invertir, però que en aquesta ocasió sí que podrem destinar a la ciutadania, tal com reclamàvem, per poder fer front a la situació de la covid-19.

I sense endeutar-nos. Al contrari! Seguim reduint l’endeutament municipal. Els números ho demostren, com vaig donar a conèixer a l’audiència pública: al final d’aquest mandat, al 2023, l’Ajuntament de Tortosa haurà reduït un 12,5% el deute que tenia al 2019. El resultat serà que, al final del mandat, tindrem un Ajuntament més sanejat i més fort. Perquè deixar uns comptes sense hipoteques per a les generacions futures sempre és i segueix sent un objectiu d’aquest govern que presideixo, i fer-ho sense apujar impostos és possible, com seguim demostrant.

Tenim per davant uns mesos en els que farem moltes accions a Tortosa. Seguim transformant la ciutat pensant en la millora de les condicions de vida de les persones. En total, un volum de 9,6 M€, la màxima inversió feta mai des de l’Ajuntament de Tortosa. Anirà destinada a atendre les famílies més necessitades (tornem a doblar les aportacions a les entitats assistencials i reforcem les ajudes benèfiques); a impulsar la reactivació econòmica (per exemple, amb els 400.000 euros dels Bons Tortosa per fer compres als comerços i serveis de la ciutat, que suposaran una injecció superior a 1,2 M€ al comerç local, però també amb millores al Mercat Municipal per reforçar-ne el paper clau com a punt de venda de proximitat i km 0); a seguir millorant la via pública (amb 1 M€ per a voreres, barreres arquitectòniques, asfaltament…, mig milió d’euros per a arranjament de camins, 300.000 € per renovar semàfors i 300.000 € més per seguir renovant la il·luminació per fer-la més eficient,…); a fer una important aposta pel patrimoni i el turisme (rehabilitant trams importants del conjunt emmurallat, museïtzant les restes arqueològiques del davant de la catedral,…); a ampliar la xarxa de carrils bici; a actuar a les zones verdes (més d’1 M€ en total, amb un nou contracte de manteniment, o actuacions a parcs com el de Teodor González, entre d’altres); o a seguir fent un impuls a la cultura (amb la Capital de la Cultura Catalana, la Ciutat Gegantera o l’ampliació del Museu, entre d’altres)

En definitiva, una acció de govern sòlida, planificada i executada amb rigor, que segueix millorant les condicions de vida dels tortosins i les tortosines, i a la vegada continua enfortint el balanç econòmic municipal.

Alcaldessa de Tortosa.